Kalversterfte op melkveebedrijven

 
Kalversterfte is nog altijd een veel voorkomend probleem op melkveebedrijven. De laatste jaren is kalversterfte alleen maar toegenomen, blijkt uit cijfers van de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD). Zo bleek in 2015 dat 13.3% van de kalveren (vanaf drie dagen oud) in het eerste levensjaar stierf. Deze kalversterfte wordt veroorzaakt en beïnvloed door verschillende factoren. Deze factoren zijn vaak een samenhangend geheel, maar kunnen wel afzonderlijk aangepakt worden. Door de verschillende oorzaken en factoren onder de loep te nemen en aan te pakken, kunt u de kalversterfte op uw bedrijf omlaag krijgen.

Verlaag kalversterfte met goede biest en biestmanagement

Een zeer belangrijk onderdeel in het verlagen van de kalversterfte en in de eerste levensuren van het pasgeboren kalf is de biest en het biestmanagement. Biest bevat voedingstoffen en antistoffen voor het kalf. Dankzij deze antistoffen kan het kalf een eigen immuunsysteem opbouwen en de energie, mineralen en vitamines aanvullen. Het immuunsysteem beschermt het kalf tegen infecties van darmen of longen en verlaagt de kans op kalversterfte.

Biest en biestmanagement

Biest en biestmanagement zijn van groot belang voor de eerste levensuren van het kalf. Tijdens de eerste 4 levensuren neemt het kalf de antistoffen van het biest goed op vanuit de darm naar de bloedbaan. In de 20 uur die hierop volgen worden de antistoffen nog steeds opgenomen, maar wel minder sterk. Na 24 uur is de darm afgesloten en zullen er geen antistoffen meer worden opgenomen in het bloed.

Naast het verstrekken van de biest, is de kwaliteit en hoeveelheid ook van groot belang. Deze twee aspecten kunnen beïnvloed worden door verschillende factoren. De moederkoe kan bijvoorbeeld te weinig of geen biest en/of kwaliteit geven door melkziekte. De kwaliteit kunt u eenvoudig meten met een refractometer/biestmeter. Is de biest onvoldoende van kwaliteit of heeft u onvoldoende biest? Dan kunt u de biest aanvullen en aanmaken met Colostrum, een zeer goede biestvervanger. Een goede kwaliteit is cruciaal voor de gezondheid van het kalf en het verlagen van de kalversterfte.

Diarree, grootste veroorzaker van kalversterfte

Diarree onder kalveren zorgt vaak voor groeiproblemen en kalversterfte. Biest en de kwaliteit hebben een grote invloed op de groei, voortgang en kans op diarree. Door het verkrijgen van onvoldoende biest en/of biestkwaliteit, kan een kalf ook onvoldoende antistoffen bezitten. Door onvoldoende antistoffen is het kalf niet goed beschermd tegen bacteriën en virussen. De bacteriën en virussen zijn ziekteverwerkers en kunnen o.a. zorgen voor diarree bij het kalf, met kalversterfte als gevolg. BTN de Haas helpt u graag om de kans op diarree, de grootste veroorzaker van kalversterfte, te verkleinen.

Maatregel tegen diarree bij kalveren

Heeft het kalf diarree? Dan is het van groot belang om zo snel mogelijk maatregelen te treffen tegen deze diarree om kalversterfte te voorkomen. Door diarree kan het kalf namelijk uitdrogen en sterven. Het is belangrijk om de vocht en elektrolyten in balans te brengen en aan te vullen. Het kalf moet blijven drinken en de diarree moet aangepakt worden. BTN de Haas heeft diverse soorten poeders die effectief werken tegen diarree en het herstel bevorderen.

Preventief en aanvullend: Maak gebruik van Trycop!

Trycop van Farm-O-San is een aanvullende diervoeder voor uw kalveren. Het is een poedervorm en bevat eiwitten. Deze eiwitten zijn weinig gevoelig voor maagzuur en worden hierdoor niet afgebroken maar vormen een beschermende laag op de darmwand. Het stimuleert de immuniteit en verkleint de kans op spijsverteringsproblemen en verlaagt daardoor de kans op kalversterfte.

 

Aanvulling of vervanger voor biest: Colostrum

Colostrum van Farm-O-San kan ingezet worden bij te weinig biest of een slechte biest kwaliteit. Colostrum is pure runderbiest en is eenvoudig in gebruik en te doseren.

 

Aanvulling van vitamines, mineren en sporenelementen? Gebruik Startfit!

Met Startfit van Farm-O-San geeft u uw kalveren de extra behoefte aan vitamines, mineralen en sporenelementen. Dit resulteert in een optimale groei en ontwikkeling.

 

Tekort aan energie en uitdrogingsverschijnselen? Gebruik Powerfit!

Powerfit van Farm-O-San is een aanvullende diervoeder voor kalveren die extra energie nodig hebben of waarbij de vochtbalans ondersteund moet worden. Door stress, een verlaagde weerstand of andere invloeden kunnen er spijsverteringsproblemen ontstaan, met uitdroging als gevolg. Powerfit geeft het kalf weer energie, warmte en elektrolyten om de water- en elektrolytenbalans te herstellen.

 

Diarree? Gebruik Rediar!

Rediar van Farm-O-San is een snelle oplossing bij kalverdiarree. Het is een dieetvoer en zorgt voor een stabilisatie van de vocht- en elektrolytenbalans. Het bevordert de spijsvertering bij diarree.

Luchtwegaandoeningen ook een grote veroorzaker van kalversterfte

Een infectie aan de luchtwegen is een ander veelvoorkomende probleem bij kalveren en tevens een grote veroorzaker van kalversterfte. Problemen aan de luchtwegen kan in combinatie met diarree en slechte biest gaan, maar dit is niet altijd het geval. Het klimaat en de hygiëne in de stal is ook van groot belang. Hoesten is een belangrijk symptoom van een luchtweginfectie.

Er zijn diverse factoren die de luchtwegen van het kalf aardig op de proef stellen: hoge luchtvochtigheid, grote temperatuurverschillen, een slecht stalklimaat, samenbrengen van kalveren in grote groepen en een hoge veebezetting. 

Verminder luchtwegaandoeningen, verklein de kans op kalversterfte

Hebben uw kalveren last van de ademhaling en luchtwegen? BTN de Haas heeft het juiste middel voor u! Voor het verminderen van luchtwegaandoeningen kunt u Pulmosure LD van Farm-O-San aan uw kalveren toedienen. Pulmosure bevat een speciale olie die de ademhaling van uw kalveren bevordert en zorgt er voor dat de luchtwegen worden vrijgemaakt. Luchtwegaandoeningen worden verlicht en vermindert en de kans op kalversterfte verkleint.

Producten 1-36 van 40

Van hoog naar laag sorteren
Pagina
per pagina