Melkziekte: De verschijnselen, oorzaak en behandeling

Melkziekte is een probleem dat zowel bij koeien als schapen voorkomt. Naast melkziekte bestaat er ook slepende melkziekte. De namen lijken op elkaar, maar de ziektes hebben wel een duidelijk verschil. Bij melkziekte treedt er een calciumtekort op en bij slepende melkziekte is er juist een energietekort.

Wanneer is er sprake van melkziekte bij een koe?

Melkziekte bij een koe, ook wel kalfziekte genoemd, treedt meestal binnen 48 uur na het afkalven op. Rond het afkalven begint een koe met de melkproductie. Bij de aanmaak van deze productie is er veel calcium en energie nodig. Het calcium wordt hiervoor uit het bloed gehaald. De calciumvoorraad uit het bloed moet vervolgens weer aangevuld worden met calcium uit de botten. Het aanvullen met calcium uit de botten duurt een tijdje. Hierdoor ontstaat er dus tijdelijk een calciumtekort en uiteindelijk melkziekte.

 

De verschijnselen van melkziekte bij een koe

Melkziekte bij een koe is aan meerdere verschijnselen te herkennen. De belangrijkste verschijnselen bij een koe zijn: sloom, lage temperatuur, koude oren, slingeren, verminderde of geen eetlust, met de kop in de flank liggen, aan de nageboorte staan en onvoldoende melkproductie. Deze verschijnselen treden vaak op wanneer er al sprake is van een ernstig tekort.

 

Behandeling melkziekte bij een koe

Een koe met melkziekte moet snel behandeld worden. Met behulp van een calcium en magnesium infuus kan het calciumtekort snel aangevuld worden. Een eenmalige behandeling is vaak voldoende. Mocht het nodig zijn dan kunt u de behandeling na 6-8 uur herhalen. Na het afkalven kunt u altijd Reviva van Farm-O-San aan uw koe geven. Reviva is een smakelijke koedrank, rijk aan calcium en energie. Hierdoor wordt de calciumspiegel verhoogt en neemt de koe beter droge stof op.

Daarnaast heeft BTN de Haas ook Topro Calcium en Topro Phosphorus bolussen in het assortiment. Deze kunt u toedienen vanaf de eerste tekenen van kalven tot twee dagen na het kalven. De bolussen verminderen het risico op melkziekte. Kan de koe niet meer staan? Dan is het belangrijk om de koe elke 3 tot 4 uur op de andere zij te rollen of met behulp van spanbanden op te tillen. Op deze manier zal de doorbloeding naar de poten niet verstoord worden.

 

Preventie melkziekte

Het rantsoen is in meerdere fases van groot belang bij de koe. Zo is het belangrijk voor nieuwmelkte koeien dat zij onbeperkt toegang hebben tot ruwvoer met een hoge kwaliteit. En krachtvoer dient goed afgestemd te worden op de productie. Daarnaast is het rantsoen in de droogstand van groot belang. Zo moeten koeien in de droogstand een goed rantsoen krijgen, maar mogen zij niet te vet worden.

Heeft uw koe een verhoogde kans op melkziekte? Dan kunt u Calcivit-B van Farm-O-San gebruiken. Voor en na het afkalven kunt u met behulp van een drench gun het middel toedienen aan de koe. Daarnaast kunt u ook gebruik maken van een anti-melkziektestoot met vitamine D3. Deze stoot kan 2-8 dagen voor de verwachte kalfdatum toegediend worden.

 

Melkziekte vs kopziekte bij een koe

Naast melkziekte bestaat er ook kopziekte bij koe en schaap. Kopziekte heeft dezelfde verschijnselen als melkziekte maar een andere oorzaak. Bij kopziekte is er namelijk een tekort aan magnesium. Dit komt door een magnesiumtekort in de voeding. Koeien krijgen vaak in het voorjaar of in de herfst last van magnesiumtekort, omdat er dan nog weinig structuur en mineralen in het gras zitten. Om het magnesiumtekort aan te vullen kunt u o.a. gebruik maken van Calcitat-50 of een Gluca Magnesium infuus

 

Advies bij BTN de Haas

Wilt u graag advies over de producten of de beste behandelmethode, dan bent u altijd welkom bij BTN de Haas! Onze specialisten van Land & Vee staan voor u klaar om uw vragen te beantwoorden en een advies te geven die bij uw eigen situatie past.