Om functioneel gebruik te kunnen maken van onze webshop, maken wij gebruik van cookies. Als u verder gaat op onze webshop gaat u hiermee akkoord. Meer weten? Bekijk ons privacy beleid.
Om een maximale conservering en kwaliteit van voeders (zowel droogvoeders als vloeibare bijproducten) te garanderen is het belangrijk om af en toe aandacht te besteden aan de opslag, verwerking en controle van voeders en opslagplaatsen. In dit artikel een aantal tips om zo gestructureerd mogelijk aan de slag te gaan.
Bij de aanname/binnenkomst van voeders begint de kwaliteitscontrole, vraag van elke leverancier een monster van elk product dat geleverd wordt. Controleer bij droogvoeders, granen en enkelvoudige grondstoffen of geen vervuiling of vermenging met andere producten in het monster aangetroffen word. Voor bedrijven die zelf granen malen voor hun varkens is het belangrijk om te bepalen of het schonen van producten als bijvoorbeeld tarwe en gerst een optie is, in kaf en stro van deze granen kunnen ziekmakende mycotoxinen aanwezig zijn.
Wist u dat bij een product als tarwe tot wel 20% van het volume kan bestaan uit strodeeltjes en kaf?
Voor vloeibare (bij)producten is het belangrijk om per aangeleverde vracht bij te houden wat het drogestofpercentage is. Meet deze na en controleer volgens specificaties of deze overeen komt met de matrix van de leverancier. Corrigeer eventuele afwijkingen in de recepten van uw brijvoerinstallatie.
Beoordeel ook elke vracht op geur/smaak en gisting. Een klein deel van het monster in een potje met een ballon als afsluiter wegzetten geeft al snel een goed beeld. Hier kunt u zien of het aangeleverde product te veel gisten bevat. Blaast de ballon op, dan is er sprake van gisting. Regelmatige controle van de ph van elk product is ook belangrijk voor de conservering/smaak van vloeibare bijproducten.
Aardappelstoomschillen zakken niet uit en hoeven daarom niet geroerd te worden, dit is voor een product als kaaswei bijvoorbeeld veel belangrijker.
Bent u op zoek naar additieven voor uw voer om de gezondheid van uw varkens te verbeteren of de kwaliteit van u voer optimaal te waarborgen? Dan bent u bij BTN de Haas aan het goede adres!
is een voormengsel van mierenzuur, melkzuur en propionzuur dat via de brij of via het drinkwater wordt toegediend. Het kan eveneens voor aanzuren van vochtig korrelmaïs of granen worden gebruikt.
Porcid bij gebruik als toevoeging aan het drinkwater van de varkens, verbeterd de eigenschappen van de enzymen om de pH in de maag te verlagen dit zorgt voor een lager voederconversie en draagt daardoor bij tot de verbetering van het spijsverteringsproces.
Samenstelling:
Dosering:
Let op de slijtage van de maalapparatuur: niet-gebufferde zuren kunnen voor een verhoogde slijtage zorgen.
*Porcid maakt geen waterleidingen schoon. Daarvoor heeft BTN de Haas een uitgebreid programma in samenwerking met Cid Lines, kijk op onze site of neem contact op met onze productspecialist om de mogelijkheden daarvoor te bespreken.
Heeft u naar aanleiding van dit st1uk vragen? Of heeft u andere vragen over de varkenshouderij? Dan kunt u terecht bij Lars. Lars is onze productspecialist op het gebied van varkenshouderij. Met ruim 20 jaar werkervaring in de Nederlandse varkenshouderij is onze productspecialist varkenshouderij.
Heeft u vragen met betrekking tot het varkensassortiment dan is Lars te bereiken op 050-541431, of rechtstreeks via 06-81377858. Hij staat u graag te woord.