Inkuilen gras

Op bedrijven, zoals melkveebedrijven, is het aanleggen van ruwvoer een belangrijk onderdeel van de werkzaamheden. Het aanleggen van ruwvoer noemen we inkuilen en vormt het grootste deel van het voerrantsoen. Het ingekuilde ruwvoer bestaat over het algemeen uit gras en mais. Inkuilen van gras wordt vaak meerdere keren per jaar gedaan. Inkuilen van mais daarentegen één keer per jaar. Inkuilen van gras en mais dient met zorg te worden gedaan, omdat de kwaliteit van dit ruwvoer van essentieel belang is voor de bedrijfsvoering en de kosten van inkuilen bovendien erg hoog zijn.

Inkuilmanagement gras

Om er voor te zorgen dat u een hoogwaardige kwaliteit graskuil creëert, is een inkuilmanagement belangrijk en onmisbaar. Een goede kwaliteit ruwvoer/graskuil heeft o.a. te maken met de juiste manier van conservering. Om te zorgen voor een juiste conservering, hebben wij een aantal tips voor u op een rij gezet voor het inkuilen:

 

  • Zorg tijdens het inkuilen voor de aanwezigheid van suikers in het gras. Zonuren zorgen voor suikers in het gras, dus kies het juiste moment om te maaien.
  • Zorg ervoor dat het gras niet te droog wordt. Probeer binnen 48 uur het gemaaide gras onder het landbouwplastic te hebben.
  • Zorg voor het juist aanrijden van de kuil. Minder zuurstof in de kuil zorgt namelijk voor een snellere conservering.
  • Voorkom grond en vuil in het gras tijdens het inkuilen. Grond kan meekomen in het gras, doordat er veel mollen in uw land zit. Bestrijden van mollen is dus van groot belang.
  • Gebruik een inkuilmiddel voor de juiste conservering van het gras.

Graskuil afdekken | landbouwplastic

De kwaliteit van de graskuil wordt o.a. bepaald door de juiste afdekking van de kuilbult. Een graskuil wordt afgedekt met speciaal plastic, genaamd landbouwplastic (kuilplastic). Voor het afdekken kunt u gebruik maken van verschillende soorten landbouwplastic en landbouwfolie. De verschillende soorten hebben elk hun eigen voor- en nadelen.

 

Soorten landbouwplastic en landbouwfolies voor inkuilen

BTN de Haas heeft verschillende soorten landbouwplastic/kuilplastic en landbouwfolies die u kunt gebruiken bij inkuilen. Als men spreekt over landbouwplastic of kuilplastic, dan wordt het dikkere plastic bedoeld dat men over de kuil trekt. Als men spreekt over landbouwfolie, dan heeft men het vaak over de dunnere folies zoals onderfolie en wandfolie. Een combinatie van landbouwplastic en landbouwfolie zorgt voor de perfecte afdichting van de kuil.

 

Welk landbouwplastic en/of landbouwfolie gebruikt u tijdens het inkuilen?

Landbouwplastic 0.15mm
 Een veel voorkomende plastic is het zwarte landbouwplastic met een dikte van 0.15mm. Dit is een standaard landbouwplastic met een zeer goede prijs-kwaliteitverhouding. De rollen bij             BTN de Haas hebben een lengte van 50 meter en zijn verkrijgbaar in verschillende breedtes.


Landbouwplastic 0.20mm
 Een ander veel voorkomende plastic is het zwarte landbouwplastic met een dikte van 0.20mm. Dit type is dikker en sterker dan de standaard. Hierdoor is uw kuil beter beschermd tijdens           zwaardere omstandigheden. Type 0.20mm kan door de dikte ook beter tegen een stootje. De rollen bij BTN de Haas hebben een lengte van 50 meter en zijn verkrijgbaar in verschillende             breedtes.


Landbouwplastic zwart/wit | MegaFlex
MegaFlex landbouwplastic is zwart/wit van kleur en zeer sterk van kwaliteit. De zogenaamde kogelvalwaarde van dit type landbouwplastic is zeer hoog. De kans op doorprikken van                      uitsteeksels of stoppels is hierdoor een stuk kleiner. Een andere unieke eigenschap is het witte landbouwplastic. Dankzij de kleur wit aan de buitenzijde van de kuil, worden zonnestralen              weerkaatst en blijft de kuil koeler.


Wandfolie
 Maakt u gebruik van een sleufsilo? Dan kunt u de zijkanten beschermen met een speciale wandfolie. De voordelen van wandfolie zijn: voorkomt regenwater via de zijkant van kuil, zuren              trekken niet in de wand en het geeft een extra bescherming aan de broei-gevoelige zijkanten van de kuil. Wandfolie is zwart van kleur en verkrijgbaar in verschillende breedtes.


Onderfolie
Onderfolie is een dunne landbouwfolie die u als eerste laag over de kuil trekt. Het onderfolie zuigt zich vast aan het ruwvoer waardoor het vacuüm trekt. Dankzij dit proces wordt er een              goede condens afvoer gecreëerd. Onderfolie is verkrijgbaar in verschillende breedtes.

 

Topafdekking | Kuilkleden


Na het afdekken van de kuilbult met wand- en/of onderfolie en landbouwplastic, kunt u voor extra bescherming kiezen met behulp van kuilkleden. Een kuilkleed beschermt de kuil tegen o.a. vogels, ratten, hagel, wind en takken. Dankzij het zwaardere gewicht van de kuilkleden zorgt het voor stabiliteit van de kuil. Met de kuilkleden van BTN de Haas bent u verzekerd van eerste klas kwaliteit en een zeer lange levensduur. We hebben een ruim assortiment met verschillende afmetingen, kleuren en kwaliteit. Kuilkleden mogen zeker niet ontbreken tijdens het inkuilen.

 

Zandslurven – kuilsjorbanden – Fix-ankers en oogmoeren

Voor de juiste afwerking en het vastleggen van de kuilkleden en het landbouwplastic, kunt u gebruik maken van zandslurven. De zandslurven zijn eenvoudig te vullen met zand of grind. Een gevulde zandslurf voorkomt verplaatsing van de kuilkleden en landbouwplastic.

Bent u zat van autobanden en zand op de kuil? Dan kunt u na het inkuilen ook gebruik maken van speciale kuilsjorbanden, fix-ankers en oogmoeren. De fix-ankers en oogmoeren kunt u eenvoudig op de wanden monteren. Vervolgens kunt u hier de kuilsjorband en ratel aan bevestigen en aanspannen tot de gewenste spanning.