Biestmanagement

Biest is het belangrijkste maal in het leven van een koe. Daarom is het enorm belangrijk om ervoor te zorgen dat biest van de koe de juiste kwaliteit heeft. Met een goed biestmanagement voorkomt u, kalverdiarree en zelfs kalversterfte bij kalveren. Dit komt mede doordat biest bestaat uit de belangrijke antistoffen, immunoglobuline.

Naast een optimale start, draagt een goed biestmanagement ook bij aan de melkproductie en de algehele weerstand van uw latere melkkoe. Het biestmanagement bestaat uit de kwaliteit van de biest meten, eventueel aanvullen met colostrum, en de biest klaarmaken en verstrekken. Hoe doet u dat? Dat leest u hier!

 

Biestmanagement, hoe doet u dat goed?

Het belangrijkste maal tijdens het leven van de koe is de eerste biest. Het is van belang om binnen het eerste levensuur van het kalf de biest van de moederkoe te voeren. Zorg daarom dat wanneer de koe is afgekalfd, deze kort hierna wordt gemolken.

Het is belangrijk de kwaliteit en de hoeveelheid van de biest te controleren, deze is niet altijd van voldoende kwaliteit en varieert per koe en per droogstandsperiode. De kwaliteit en hoeveelheid van de biest hebben invloed op het afweersysteem van het kalf. Dit komt doordat er belangrijke antistoffen in biest zitten. Wanneer het kalf onvoldoende antistoffen binnenkrijgt, kan het zichzelf niet beschermen tegen bacteriën en virussen. Een goed biestmanagement onthoudt u allemaal doormiddel van de 4V’s:

  • Vlug: de eerste biest binnen een uur na het afkalven
  • Veel: in de eerste vier uur na het afkalven 4 liter biest
  • Vaak: de biest over meerdere voedingsbeurten verdelen
  • Vers: biest van goede kwaliteit verstrekken

Maar hoe weet u dan of de biest van voldoende kwaliteit is? Bekijk hiervoor onze kennispagina over biest kwaliteit.

 

Stappenplan biestmanagement:

Klap uit voor 8 handige stappen voor een goed biestmanagement

1. Melk de biest en houdt deze apart met een minimelker of door de biest op te vangen in een melkemmer
2. Meet de biest met een refractometer
3. Aan de hand van de resultaten van de refractometer bepaalt u de vervolgstappen

  • Biest voeren
  • Biest aanvullen met colostrum 
  • Biest vervangen door colostrum 

4. Wanneer u de juiste biestkwaliteit heeft, zorgt u ervoor dat de biest op de juiste temperatuur is van 40°C
5. Verstrek de biest met een kalverdrinkfles. Wanneer het kalf te zwak is om te drinken, gebruik dan een ingeefsonde
6. Laat het kalf in het eerste uur van zijn leven 2 tot 2.5 liter biest drinken
7. Laat het kalf in de eerste vier uur van zijn leven 4 liter biest drinken
8. Laat het kalf de komende dagen, rond de 3 dagen, biest, transitiemelk of kunstmelk drinken uit een speenemmer

 

Tip: Om onder andere de hoeveelheid biest en de kwaliteit goed te monitoren, kunt u het kalf apart zetten van de koe.

 

Meer weten over het biestmanagement bij kalveren? Bekijk dan de pagina’s hieronder:

 

- Klik hier: Wat is biest: kom erachter waarom biest zo belangrijk is en wat het precies is.
- Klik hier: Kwaliteit biest: hoe komt u achter de kwaliteit van biest?
- Klik hier: Biest klaarmaken en verstrekken: de aanbevolen manier om biest aan het kalf te voeren

van 29

Foto-tabel  Lijst 

van 29

Foto-tabel  Lijst