Maden en vliegen bestrijden bij uw vee

Maden en vliegen kunnen voor een hoop problemen en overlast zorgen bij uw vee. Ze kunnen bijvoorbeeld ziektes overbrengen en zorgen voor onrust in de koppel. Het is belangrijk om deze dieren te bestrijden. Maar hoe moet u deze dieren precies bestrijden en wanneer begint u hiermee? De antwoorden op deze vragen en extra informatie over vliegen en maden leest u hieronder!  

Hoe ontstaat een vlieg?

Vliegen zijn graag aanwezig op boerderijen omdat ze zich hier gemakkelijk kunnen voorzien van voedsel en zich goed kunnen voortplanten. De eitjes van een vlieg ontwikkelen zich namelijk pas bij voldoende vocht, voedsel en warmte. Dit maakt dat mest en vochtige voedselresten ideale broedplekken zijn. Hieronder staat de levenscyclus van de vlieg weergegeven.  

1. De volwassen vliegen: slechts 20% van de vliegenpopulatie bestaat uit volwassen vliegen. De overige 80% is onzichtbaar, maar volop in ontwikkeling als eitje, made of pop in mest of voerresten. 
2. Eitjes: de eitjes van vliegen ontwikkelen zich pas bij voldoende vocht, voedsel en warmte. Hierdoor zijn eenlingboxen, (vochtige) plekken onder de waterbak en mest ideale broedplekken. Na ongeveer één dag komen er uit de eitjes maden. 
3. Maden (larven): uit de eitjes zijn kleine witte maden gekomen. Deze verliest 3x haar huid waarna ze uiteindelijk in een pop veranderen. Na 3 tot 4 dagen kunnen de maden al volledig volgroeid zijn.
4. Pop: de made is veranderd in een bruine, cilindervormige pop. Hierin ontwikkelt de volwassen vlieg zich. 

 

Wist u dat? 

... vliegen op 3 manieren ziektes verspreiden? Dit doen ze via hun poten, uitwerpselen en via hun braaksel. Vliegen spugen namelijk eerst op hun voedsel waarna ze het vervolgens weer opslurpen. 
... we 2 soorten vliegen hebben bij vee? Dit zijn de stekende en de zuigende vliegen. De stekende vliegen zien we vooral buiten en kunnen zomerwrang veroorzaken. De zuigende vlieg zit voornamelijk in de stal. 
... we alleen de volwassen vliegen (fase 1) en de maden (fase 3) kunnen bestrijden? 

 

Maden op kalveren en schapen

Tijdens de ontwikkeling van eitje naar vlieg kunnen maden voor gevaar en hinder zorgen. Ze vormen vooral een gevaar omdat de maden zich in en op dieren kunnen nestelen, met Myiasis (huidmadenziekte) tot gevolg. Vooral bij kalveren en schapen komen maden nog wel eens voor. Een bevuilde achterkant of wond bij het schaap of kalf zijn ideale broedplekken voor vliegen. Onder gunstige omstandigheden komen na 1 dag al maden uit de eitjes. Deze maden vreten aan het dier om zich te voeden, in sommige gevallen vreten ze zelfs door tot onder de huid van het dier. Het is belangrijk om hier alert op te zijn, vooral tijdens de warmere dagen omdat maden zich dan nog sneller ontwikkelen. 

 

Hinder en overlast van vliegen

Als maden uiteindelijk vliegen zijn geworden, kunt u hinder en overlast van vliegen ondervinden. Het is belangrijk om vliegen te voorkomen, ze zorgen namelijk voor:
- onrust bij de koppel
- minder melk: de reductie van de melkgift kan op 1% geschat worden. Voorbeeld: 1.000.000 liter melk x €0,35 = 350.000 x 1% = €3.500,- minder melkopbrengsten. 
- overdracht van ziektes. Bijvoorbeeld Salmonella, E-coli, Rota en zomerwrang.
- antibiotica resistentie
- negatieve invloed op de voederconversie
- (hitte) stress
- capaciteitsverlies: meer aftrappingen en onvolledige melkingen. Een melking waarbij de koe last heeft van vliegen duurt gemiddeld 1 minuut langer dan normaal. 

Het is belangrijk om op tijd te beginnen met het bestrijden van maden en vliegen. Meestal wordt aangegeven om te beginnen wanneer de temperatuur stijgt. Maar algemeen wordt ook wel gezegd om te beginnen met bestrijden in april (maand 4) en dit te herhalen in juni (maand 6) en augustus (maand 8). Hieronder vindt u uitleg over een aantal van onze bestrijdingsmiddelen. 

 

Maden bestrijden en voorkomen? Gebruik Neporex

Om de maden te bestrijden kunt u gebruik maken van Neporex Madendood. Dit is een zeer krachtig bestrijdingsmiddel wat ervoor zorgt dat de aanmaak van Chitine wordt verstoord. Dit heeft een made nodig om te vervellen. Normaal gesproken vervelt een made 3x. Maar door Neporex te gebruiken wordt het vervellingsproces verstoord waardoor de maden zullen sterven. Omdat een larve normaal gesproken 3x vervelt heb je met Neporex ook 3x kans om de made te bestrijden. Neporex brengt u aan in eenlingboxen en langs de randen in strohokken. U kunt dit middel strooien, gieten en spuiten. 

Voorbeeld gebruik:

Neporex kunt u onder andere gebruiken in strohokken en eenlingboxjes. Het is hierbij niet nodig om het hele hok te behandelen met dit middel, het is voldoende om enkel de randen te behandelen. In het midden is veel activiteit van de dieren en deze zullen de poppen kapot trappen.
Stel u heeft een strohok van 5 meter bij 5 meter. In totaal is dit 25 m². Echter hoeft u alleen rondom een rand van ongeveer 50 centimeter te behandelen. Dit houdt in dat er aan zowel aan de lengte als aan de breedte zijde in totaal 1 meter af gaat. U houdt dan over: 25 m² - (4 x 4) = 9 m². 
Om 9 m2 te  behandelen heeft u ongeveer 250 gram Neporex nodig. Bekijk de productpagina over Neporex voor meer informatie over het gebruik van dit product. 

Bestrijding van vliegen

Voor de bestrijding van vliegen heeft BTN de Haas verschillende middelen in het assortiment. Een aantal van deze middelen hebben wij hieronder voor u toegelicht. 

Bestrijding leefomgeving dieren

Agita
Dit is een zeer krachtig maaggif met de werkzame stof Thimethoxam. Wanneer vliegen in aanraking komen met dit middel zullen ze in zeer korte tijd sterven. Agita is een strijkmiddel, wat betekent dat dit middel ergens opgesmeerd moet worden. Wij raden aan om dit te doen op geel gekleurde platen, deze kleur trekt vliegen namelijk aan. Plaats deze platen in het licht, het liefst op plekken waar al vliegenstront zichtbaar is. Voor 40 m² beschermd oppervlak heeft u 100 gram Agita + 65 ml water nodig. Het is bij het ophangen van de platen ook belangrijk dat u ze zo ophangt dat uw dieren er niet bij kunnen komen. Hang deze ook niet te dicht in de buurt van voerplaatsen zodat de dode vliegen niet in het voer van uw vee terecht komen. 

QuickBayt:
Het middel werkt in op het zenuwstelsel van de vlieg bij aanraken en inslikken. De werkzame stof in dit middel is Imidacloprid. QuickBayt is net als Agita een strijkmiddel en dient dus uitgesmeerd te worden. Binnen een dag is 70 tot 80 procent van de vliegenpopulatie dood. 

K-Othrine:
Een stalspuitmiddel wat werkt tegen kruipende insecten en vliegen. Dit middel bevat de werkzame stof Deltamethrin. Dit middel zorgt ervoor dat er spierverlamming optreedt waardoor de vlieg na enkele minuten na het contact dood is. Je gebruikt dit middel op plekken waar veel vliegen zitten, bijvoorbeeld op de muren in de melkstal of melkrobot. 

Bestrijding op het dier zelf 

Tectonik Pour-on
Dit middel breng je aan over de ruglijn van de koe, vanaf de nek tot aan de basis van de staart. De werkzame stof in Pour-on is Permethrine. Pour-on wordt via het huidvet van het dier over het lichaam verspreid. Wanneer de vlieg op het dier gaat zitten krijgt deze de werkzame stof binnen waardoor de vlieg zal sterven. Gebruik 1 ml middel per 10 kilogram lichaamsgewicht. Bij dieren met een gewicht boven 250 kilogram mag u maximaal 25 ml middel gebruiken. 

Auriplak oorlabel
Deze oorclips houden vliegen de hele zomer op afstand. In de clip zit Permethrine, wat bij het schudden van de kop op de huid terecht komt. De clip heeft een werkingsduur van 16 weken en is gemakkelijk te bevestigen. Tevens zijn de clips waterbestendig en zit er geen wachttijd op. Om overlast van vliegen tegen te gaan is het voldoende om 1 oorlabel per dier aan te brengen. Wanneer u deze oorlabels wilt gebruiken om zomerwrang tegen te gaan dan raden wij aan om 2 oorlabels te gebruiken

 

Vliegen bestrijden met behulp van spray 

Voor de bestrijding van vliegen met behulp van spray hebben we twee verschillende soorten in het assortiment: de Denka Permanent spray en Veerust. De Denka Permanent spray is geschikt voor dierenverblijven en doodt de aanwezige vliegen snel. Ideaal om te gebruiken op o.a. kozijnen, muren en plafonds. Veerust daarentegen is de spray die u kunt gebruiken op het dier zelf. Veerust is niet schadelijk voor het vee, maar wel voor de vlieg.

 

Vliegen bestrijden m.b.v. mineralenemmers

Een aantal van de likemmers bij ons in het assortiment hebben ook een vliegwerende werking. Deze zou u uw vee in het weiland bijvoorbeeld kunnen aanbieden. Enkele voorbeelden hiervan zijn: Max Bloc Ail, Farm-O-San Fly Bucket en de Farm-O-San Vliegenblok

Advies vliegenbestrijding?

Wilt u graag een zo passend mogelijk advies voor uw situatie? Wij helpen u hierbij graag opweg. Om direct hiermee aan de slag te kunnen zou het fijn zijn als u alvast wat gegevens voor ons verzameld. Bijvoorbeeld:
- Aantal dieren (jong- en melkvee)
- Oppervlakte(s) strohok(ken) 
- Aantal eenlingboxen
- Oppervlakte stal
- Wel of niet weiden en hoeveel
- Aantal vreetplekken

Woont u niet in de buurt of bent u niet in de gelegenheid om langs te komen? Geen probleem! U kunt onze medewerkers ook telefonisch bereiken via 050-5414311. Ons kennisteam helpt u graag verder!