Scheren koeien en jongvee

Kennisbank

Jongvee en koeien scheren

Jongvee en koeien scheren gebeurt in de veehouderij met name in het najaar wanneer de dieren weer op stal komen. Met behulp van de veescheermachine wordt de vacht geschoren. Melkveehouders hebben vaak hun eigen manier om hun vee te scheren. Sommigen scheren de koeien helemaal en anderen alleen de rug, staart of het uier. Waarom worden deze keuzes gemaakt? Lees hier alles over het scheren van koeien en jongvee.

Waarom koeien scheren?

In het najaar gaan de koeien en het jongvee, die in het weiland gelopen hebben, weer naar binnen. Door het veranderende weer in de herfst krijgen koeien over het algemeen een dikkere vacht. Deze vacht beschermt ze tegen de winterkou. Doordat koeien op stal staan, is deze dikkere vacht niet nodig. De vacht wordt zelfs zo dik dat de koe de warmte niet meer kwijt kan. Wanneer dit gebeurt, gaat de koe zweten en is de kans op luchtweginfecties groter. Het scheren van de vacht is dus een preventieve manier om deze infecties te voorkomen. Een koe die haar warmte goed kwijt kan, heeft ook een betere melkproductie.

Een dikke vacht op de koe betekent ook dat er warme broedplekken zijn voor ongenodigde gasten. Door de vacht te scheren vermindert u de kans op schurft, luis, schimmel en parasieten bij het vee. Doordat geschoren koeien schoner zijn, draagt dit bij aan een betere hygiëne en een verlaging van de infectiedruk.

Jongvee scheren

Ook wanneer het jongvee uit het weiland op stal komt, worden ze vaak geschoren. Dit komt doordat het jongvee snel langer haar aanmaakt zodra de nachten kouder worden. Door de warme vacht kan het dier zijn warmte niet kwijt en gaat het zweten. Om luchtweginfecties te voorkomen is het goed om de vacht geheel of alleen de rug te scheren. Ook bij jongvee verhoogt u de hygiëne met het scheren en verlaagt u de kans op schurft, luis, schimmel en parasieten.

De voordelen van scheren op een rijtje:

  • Een geschoren koe, pink of kalf kan beter de warmte kwijt en zal minder gaan zweten. Voor een koe resulteert dit in een betere productie en voor een pink of kalf in een betere groei.
  • Minder zweten verkleint de kans op luchtweginfecties. Vooral bij het jongvee is dit zeer belangrijk.
  • Het voorkomt ongenodigde gasten, omdat de broedplek is verdwenen. Er is minder kans op schurft, luis, schimmel en parasieten bij uw vee.
  • Betere hygiëne en verlaging van de infectiedruk, omdat de koeien schoner zijn.
  • Uiteindelijk zorgt het ook voor een geweldig beeld van uw veestapel!

Staarten scheren

Aan de koeienstaart zitten lange haren en hieraan blijft mest plakken. Geschoren staarten zijn schoner en hierdoor wordt het uier minder snel vies. Meer hygiëne verkleint de kans op mastitis. Ook zijn schone staarten tijdens het melken prettiger om mee te werken. Bij melkrobots voorkomt u dat de lange haren in de melkbeker terecht komen.

Uiers scheren

De uiers van koeien worden geschoren om hygiënische redenen. De ene koe heeft meer haargroei op de uiers dan een andere koe. Aan de haren kan melk of vuil blijven zitten. Maar ook door de vochtige lucht in de herfst en winter zijn lange haren op de uier een geschikte broedplaats voor bacteriën. Resten melk, vuil en bacteriën vergroten de kans op uierontsteking, zoals mastitis. Preventief mastitis voorkomen kan dus mede door het ontharen van het uier. Wilt u meer weten over mastitis, bekijk dan onze kennispagina over mastitis

Een bijkomend voordeel van het uierscheren is dat het schoonmaken van het  uier en de spenen minder tijd in beslag neemt. Naast het uiers scheren, worden uiers ook wel door middel van uierbranden. Wilt u meer weten over de uiergezondheid? Bekijk dan onze kennispagina uiergezondheid.  

Welk scheerapparaat past het beste bij u?

Binnen de veehouderij worden er twee soorten veescheerapparaten gebruikt: met accu en met snoer.
Bent u op zoek naar een veescheermachine met veel bewegingsvrijheid? Dan past een scheerapparaat op accu bij u. Het grote voordeel van een accu is dat onrustige dieren niet op de snoer kunnen gaan staan.
Moet u grote aantallen vee op één dag scheren? Dan heeft u meer baat bij een scheerapparaat met snoer. Het grote voordeel van de snoer is dat u niet afhankelijk bent van een accu en u gerust uren achter elkaar door kunt werken, mits het apparaat niet te warm wordt.

11 producten

Van hoog naar laag sorteren
per pagina