Maden en vliegen bestrijden bij uw vee

Maden en vliegen zorgen voor een hoop problemen en overlast bij o.a. kalveren, lammeren, koeien en schapen.  Voorkom maden en vliegen bij uw vee en begin met een effectieve aanpak bij het zien van de eerste vlieg of wanneer de temperaturen weer hoger worden. Zodra de eerste nachtvorst weer voorbij is en de temperaturen overdag weer hoger worden, ligt het gevaar van vliegen en maden weer op de loer. Wist u dat maar slechts 15% van de populatie een volwassen vlieg is en de andere 85% bestaat uit eieren, maden en poppen? BTN de Haas adviseert u graag om maden en vliegen te bestrijden bij uw vee.

Hoe ontstaat een vlieg?

Vliegen zijn graag aanwezig op boerderijen, omdat dit de ideale plek is om te leven en voort te planten. Denk bijvoorbeeld aan de dierenverblijven, mest, etensresten, voedsel en dode dieren. Maar hoe ontstaat een vlieg?

  1. De vliegt legt eitjes. De eitjes worden op plekken gelegd waar larven goed hun voedsel kunnen vinden. Een voorbeeld hiervan is een kalverhokje.
  2. Zodra de eitjes zijn gelegd komen er al na één dag maden uit, ook wel larven genoemd.
  3. De maden zullen in één week meerdere keren vervellen, waarna ze uiteindelijk in een pop veranderen.
  4. Vervolgens springt de pop open en komt er een vlieg uit. Wist u dat een vlieg wel 900 eitjes kan leggen?

Maden op kalveren en schapen

Tijdens de ontwikkeling van eitje naar vlieg, kunnen maden voor gevaar en hinder zorgen. Ze vormen vooral een groot gevaar voor uw vee, omdat zij zich in en op het dier kunnen nestelen. Maden op kalveren en schapen komt helaas wel eens voor. Het is belangrijk om hier alert op te zijn tijdens de warmere dagen.

Een bevuilde achterkant of wond van uw schaap of kalf is bijvoorbeeld de ideale plek om eitjes te leggen. In gunstige omstandigheden komen er al na één dag maden uit. Deze maden beginnen vervolgens letterlijk aan uw dier te vreten en kunnen zich zelfs onder de huid vreten. Met een huidmadenziekte, ook wel Myiasis genoemd, als gevolg.

Hinder en overlast van vliegen

Als maden uiteindelijk vliegen zijn geworden, kunt u hinder en overlast van vliegen ondervinden. Ten eerste zijn vliegen zeer vervelend en kunnen hierdoor voor onrust en stress zorgen. Bijvoorbeeld tijdens het melken, omdat een koe tegen het apparaat aan trapt.
Ten tweede kunnen vliegen ziektes overbrengen. Ze kunnen bacteriën zoals zomerwrang en salmonella overbrengen, virussen zoals blauwtong en MKZ en parasieten.

Maden bestrijden en voorkomen? Gebruik Neporex

Maden kunnen voor grote problemen zorgen, maar hoe kunt u maden bestrijden en voorkomen? BTN de Haas adviseert om Neporex Madendood te gebruiken. Neporex madendood is een zeer krachtig bestrijdingsmiddel en zorgt er voor dat maden worden uitgeroeid. Het middel voorkomt een nieuwe huid bij de maden en zorgt dat de maden sterven tijdens het vervellen. Neporex kunt u strooien, gieten of spuiten op kweekplaatsen voor vliegen, zoals kalverhokken.

Bestrijding van vliegen

Voor de bestrijding van vliegen heeft BTN de Haas verschillende middelen in het assortiment. Deze middelen hebben elk hun eigen voordeel en doel. Sommige middelen kunt u gebruiken op materialen, voorwerpen en in dierenverblijven en andere middelen zijn juiste geschikt om te gebruiken op het vee zelf.

Agita

Agita is een professioneel en zeer effectief bestrijdingsmiddel tegen vliegen. U kunt het middel eenvoudig mengen met water en op rustplaatsen van vliegen smeren. Agita is een maaggif met de werkzame stof Thimethoxam. Zodra een vlieg iets van dit middel binnen heeft gekregen, kan deze nog ongeveer twee meter vliegen.

Auriplak oorlabels

Auriplak anti-vliegen oorlabels zijn effectieve en diervriendelijke oorlabels die de vliegen op afstand houden dankzij het bestanddeel Permethrin. Het voordeel van Auriplak is de zeer lange werking van ongeveer 16 weken, regenbestendigheid en geen wachttijd. Auriplak is de vervanger van de bekende BoviClip.

Tectonik Pour-On

Tectonik Pour-On, de vervanger van de bekende Butox Pour-On, is een bestrijdingsmiddel die u eenvoudig over de ruglijn van uw koe kunt verspreiden. Het middel bevat het bestanddeel Permethrine en heeft een werking van 7-11 weken. Wachttermijn voor vlees is 3 dagen.

Vliegen bestrijden met behulp van spray?

BTN de Haas heeft twee soorten in het assortiment: Denka Permanent spray en Veerust. De Denka Permanent spray is geschikt voor dierenverblijven en dood de aanwezige vliegen snel. Ideaal om te gebruiken op o.a. kozijnen, muren en plafonds. Veerust daarentegen is de spray die u kunt gebruiken op het vee zelf. Veerust is niet schadelijk voor het vee, maar wel voor de vlieg.

Advies vliegenbestrijding?

Wilt u graag advies over vliegenbestrijding of het bestrijden van maden? U bent natuurlijk altijd welkom in de winkel te Groningen. Hier staan onze deskundige medewerkers met praktijkervaring voor u klaar, om uw vragen te beantwoorden en u het juiste advies te geven.

Woont u niet in de buurt of bent u niet in de gelegenheid om langs te komen? Geen probleem! U kunt onze deskundige medewerkers ook telefonisch bereiken.

Producten 1-12 van 22

Pagina
per pagina
Van hoog naar laag sorteren

Producten 1-12 van 22

Pagina
per pagina
Van hoog naar laag sorteren