Vliegenbestrijding op onze varkensbedrijven

Het voorjaar is gestart, het is weer tijd om na te gaan denken over het beheersen en eventueel bestrijden van plaagdieren en in dit artikel specifiek het beheersen van vliegen. Doordat de temperaturen oplopen ontwikkelen vliegen zich in een sneller tempo en op meer plaatsen dan alleen in de warme stallen. Vliegen kunnen enorm hinderlijk zijn op onze bedrijven en indien deze niet op de juiste wijze beheerst worden kunnen ze in enorme aantallen voorkomen. 

Entomoloog Leland Howard berekende eens dat uit een enkel wijfje in nog geen vijf maanden tijd 5,6 biljoen nakomelingen kunnen ontstaan als alle individuen geen enkele tegenstand in hun ontwikkeling zouden hebben.

Ziekten bij vliegen

Vliegen kunnen ziekten overdragen door de wijze waarop zij hun voedsel tot zich nemen, een vlieg gebruikt zijn speeksel om een papje te maken van zijn voedsel en laat op deze manier gemakkelijk ziektekiemen achter op de plekken waar hij landt. Ook scheidt hij tijdens het rondkruipen continu ontlasting uit. Bij een grote vliegenpopulatie kunnen ze de varkens enorm irriteren waardoor onrust ontstaat. Dit niet alleen bij onze varkens, maar ook voor onszelf.

Goede hygiëne en reiniging

Een grondige reiniging en het handhaven van een goede hygiëne zijn de allereerste stappen bij vliegenbestrijding. Verwijder mest en voerresten regelmatig, voorkom mestophoping en zorg voor een goede afvoer van vuil water. Het minimaliseren van broedplaatsen helpt bij het voorkomen van vliegenpopulaties. Door te voorkomen dat vliegen en ander ongedierte makkelijk voort kunnen planten is de eerste stap in de cirkel van vliegenbestrijding gezet. Door het inzetten van een maden dodend middel als Neporex wordt er nog beter voor gezorgd dat vliegen en andere insecten zich niet kunnen vermeerderen in mestkelders. Doe dit twee dagen na het reinigen van een afdeling en herhaal dit na 14 dagen nog eens om zo een knip te zetten in de ontwikkeling van maden.

Het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen moet zorgvuldig worden overwogen en toegepast. Er zijn diverse middelen beschikbaar om bij overlast van vliegen deze te kunnen bestrijden, gebruik bijvoorbeeld bij kunststof afdelingswanden een strijkmiddel. Door het aanbrengen van een strijkmiddel op wanden wordt een laag vliegdodend middel geplaatst die meerdere weken zijn werking houdt, doe dit uiteraard op plaatsen waar varkens niet bij kunnen komen. Ook het inzetten van middelen met pyrethrinen zoals Veerust zorgt voor een snelle dood van vliegen, maar let op; dit voorkomt niet dat eventuele maden zich kunnen ontwikkelen tot vliegen.

Mechanische methoden, zoals het gebruik van rollen vliegenpapier, vliegenlinten en elektrische vliegenvangers met UV-lampen, kunnen ook zeer effectief zijn bij het verminderen van vliegen in gangen, de voerkeuken of in andere technische ruimten. Doordat deze middelen veel gevoeliger zijn voor stof, vocht en ammoniak zijn deze minder geschikt voor het gebruik in de afdelingen bij de dieren. Probeer deze aanvullende maatregelen ook geregeld te onderhouden, de linten en rollen papier zijn snel hun werking kwijt als deze verzadigd raken met dode vliegen en bijvoorbeeld stof.

Richtlijnen voor juist gebruik

Houdt bij het gebruik van bovenstaand beschreven middelen altijd rekening met het gebruik van de juiste persoonlijke beschermingsmiddelen als handschoenen, adembescherming en een veiligheidsbril. Houd de dosering aan die de fabrikant op het etiket aangeeft en sla deze middelen op de juiste manier op, zodat medewerkers en ook dieren niet bij deze middelen kunnen komen als dit niet nodig is.

Goede vliegenbestrijding: betere dierengezondheid en bedrijfsprestaties

Een doordachte en volledige aanpak van vliegenbestrijding op onze bedrijven is van groot belang om zowel de dierengezondheid als bedrijfsprestaties te optimaliseren. Door hygiëne, chemische bestrijdingsmiddelen en mechanische maatregelen te combineren, kunnen we een gezonde en productieve omgeving voor de dieren creëren waarin wijzelf ook prettig kunnen werken. Door gestructureerd te werk te gaan is het heel goed mogelijk de druk van vliegen laag te houden.

Tip van Lars: 
Gebruik ook bij het beginnen van een nieuwe ronde een droogpoeder. Wij adviseren Vitasec+, dit is niet alleen bacterieremmend en drogend, het heeft ook een prettige eucalyptusgeur. Aan deze frisse geur hebben vliegen een hekel en dit draagt enorm bij aan het weren van vliegen in de stal.

Een vraag? Stel hem aan Lars 

Heeft u een vraag naar aanleiding van dit kennisartikel, wilt u advies of heeft u vragen over ons assortiment voor de varkenshouderij? Dan staat onze productspecialist Lars voor u klaar. Met ruim 20 jaar ervaring in de Nederlandse varkenshouderij is hij onze expert op dit gebied. 

Voor vragen met betrekking tot ons varkensassortiment kunt u contact opnemen met Lars via het telefoonnummer 050-5414311, rechtstreeks via 06-81377858 of via L.Wijntje@btndehaas.nl.

Hij staat klaar om u te woord te staan en u verder te helpen.