Gebruikt u Reviva van Farm-O-San of een infuus voor het verhogen de calciumspiegel?

Kennisbank

Gebruikt u Reviva van
Farm-O-San of een infuus voor
het verhogen de calciumspiegel
?

Tijdens en na het afkalven heeft de koe een sterk verhoogde calciumbehoefte. Deze behoefte wordt hormonaal aangestuurd. Het duurt ongeveer twee dagen voordat deze hormonen voldoende zijn aangepast. Om er voor te zorgen dat in deze periode de calciumspiegel op peil blijft kunt u er voor kiezen om extra calcium aan uw koe te verstrekken.

Extra calcium verstrekken met infuus, ja of nee?

Extra calcium toedienen kan o.a. met behulp van een calcium infuus. Een infuus laat de calciumspiegel van het bloed flink stijgen. Bij een gezonde koe kan dit echter uiteindelijk voor een negatief effect zorgen. Ongeveer 12 uur na het toedienen van het infuus resulteert het bij een gezonde koe juist tot een lagere calciumspiegel (zie grafiek). Hierdoor treden hormonale mechanismen in werking om het calciumniveau te herstellen en dit wilt u voorkomen.

Oraal verstrekken van calcium de oplossing?

Het oraal verstrekken van calcium met behulp van Reviva heeft de voorkeur. Dit zorgt voor een geleidelijke toename van de calciumspiegel van het bloed en zorgt ook dat dit de eerste twee dagen na het afkalven op een gelijk niveau blijft. Het geeft uw koe de juiste ondersteuning en houdt de hormonale aansturing rustig en gelijk.

Toedienen en bereiding

Reviva is eenvoudig aan te mengen met water. Meng 1kg Reviva met 10 liter heet water (40-45°C). Na het mengen zal de oplossing oranje kleuren. Voeg daarna 10 liter koud water toe totdat het een drinktemperatuur van 25-30°C heeft bereikt. Vervolgens kunt u het aanbieden aan de koe.

De koedrank is verkrijgbaar in een 7 kg en een 15 kg verpakking.

 

Samenstelling per kg product: Dextrose 31.5%, Natriumbicarbonaat 5.0%, Calcium 4.4%, Natriumchloride 7.5%, Vitamine A 80.000 IU, Vitamine D3 18.000 IU, Vitamine E 2.700 IU, IJzer 200mg, Mangaan 190mg, Selenium 1.4mg, Saccharomyces cerevisiae 0.6mg, Bètacaroteen 200mg.