Uierverzorging koe: alles op een rij

In de melkveehouderij is het onderwerp: uierverzorging koe, een belangrijk onderdeel en mag zeker niet vergeten worden. Met de juiste uierverzorging kunt u problemen zoals mastitis en schrale spenen verminderen of (deels) voorkomen. De verzorging van de uier neemt enige tijd in beslag, maar voorkomen is beter dan genezen en zal uiteindelijk minder tijd en geld kosten. BTN de Haas heeft een aanvullend assortiment uierverzorging koe voor u geselecteerd. Onderstaand vindt u belangrijke onderwerpen en artikelen met betrekking tot uierverzorging.

Verwijderen haren: Uierbrander of veescheermachine?

Een onderdeel van de uierverzorging is o.a. de uierhygiëne. Door lange haren en vuil op de uier is de kans op bacteriën en ontsteking hoger en dit wilt u voorkomen. Om de haren te verwijderen kunt u gebruik maken van een speciale uierbrander of een veescheermachine

Verschil uierbrander en veescheermachine

Kiest u een uierbrander of veescheermachine? Een uierbrander is zeer snel en pijnloos, maar is het beste te gebruiken in bijvoorbeeld een klauwbekapbox of aan het voerhek, omdat u hier de ruimte heeft en geen hinder ondervindt van de melkstalinstallatie. Met een veescheermachine bent u meer tijd kwijt, is pijnloos en zeer geschikt om overal te gebruiken. Daarnaast kunt u een veescheermachine gebruiken voor meerdere doeleinden, zoals het scheren van de gehele koe en het scheren van de staarten.

Speenverzorging: Uierzalf of uiercreme?

Voor speenverzorging kunt u gebruik maken van uierzalf of uiercreme. Beide hebben hun eigen unieke werkingen. Kiest u voor uierzalf of voor uiercreme?

Uierzalf
Uierzalf is op basis van vaseline en is vettig en vochtbestendig, hierdoor trekt het niet of nauwelijks in de huid, waardoor er een extra beschermlaag ontstaat.  Het geeft een versoepelende werking en heeft het een goede bescherming tegen weersinvloeden.

Uiercreme
Uiercreme is juist niet vettig en bestaat o.a. uit water. Doordat het niet vettig is trekt het juist snel in de speen en zorgt voor een herstellende en verzachtende werking, zeer geschikt voor schrale en droge spenen.

Acederm wondspray
Naast uierzalf of uiercreme kunt u ook gebruiken. Acederm is een speciale wondspray en is zeer geschikt voor de bevordering van wondgenezing bij bijvoorbeeld de spenen.

Smetplekken behandelen

Het wil weleens voorkomen dat een koe last krijgt van smetplekken bij de uier. Een smetplek wordt ook wel udder cleft dermatitis (UCD) genoemd en is een aantasting van de huid. Het zijn zweren die vaak tussen de voorkwartieren en de buikhuid zitten. Om te voorkomen dat de zweren, geen grote wonden worden en dat de smetplekken uiteindelijk genezen, kunt u gebruik maken van een huidspray.

MicraDerm
MicraDerm huidspray wordt dankzij de samenstelling snel opgenomen en zorgt voor een optimale conditie en bescherming van de huid.

Kenofix
Kenofix creëert een tweede huid waardoor er een langdurige bescherming ontstaat. De tweede huid laat goed zuurstof door, waardoor er een snelle genezing ontstaat.

Gebruik van spray- en dipmiddelen

Een ander belangrijk onderdeel in de uierverzorging is het gebruik van spray- en dipmiddelen. BTN de Haas heeft een ruim assortiment met spray- en dipmiddelen van het merk CIDLINES. Om u te adviseren bij de keuze voor het juiste middel, hebben wij een speciale informatiepagina: Voor- en nabehandeling tijdens het melken. 

 

14 producten

Van hoog naar laag sorteren
per pagina