Stap 8. Afrastering onderhouden

Wanneer u eenmaal een mooie omheining heeft staan, wilt u hier natuurlijk jaren van genieten. Voor een lange levensduur van de afrastering is goed onderhoud zeer belangrijk.

Voorkom schade

Het belangrijkste bij een afrastering goed onderhouden is het preventief voorkomen van schade. Test daarom altijd of er voldoende voltages op het einde van de afrastering aanwezig zijn. Bij een te lage voltage schrikken dieren niet van de omheining en is de kans op schade groter. Het testen van de voltages doet u met een schrikdraadtester.

 

Tip: geen zorgen over uw afrastering? Zorg er dan voor dat het einde van de afrastering 3000 Volt heeft.

 

Controleer naast de spanning ook de hele afrastering voordat uw dieren naar buiten gaan. Met de handige checklist van Gallagher kunt u stap-voor-stap de omheining zelf controleren. Dit kost u niet veel tijd en kan u een hoop ellende besparen!

Winter onderhoud

Hieronder staan een paar tips over het onderhouden van uw schrikdraadapparaat in de winter. 

  • Bij een 9 volt batterij is het belangrijk dat de luchtgaatjes bovenop de batterij worden afgesloten. Dit kunt u doen door een sticker op de luchtgaatjes te plakken. Op deze manier wordt het chemische proces stop gezet. Gaat u de batterij weer gebruiken? Haal dan de sticker van de batterij af zodat er weer lucht bij kan.
  • Bij een 12 volt accu is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de accu niet gaat ontladen. Hiervoor kan een acculader of druppellader worden gebruikt.

Tip: de Optima accu is een van de betrouwbaarste accu’s waar u weinig tot geen onderhoud aan heeft. In de winterperiode, wanneer uw vee op stal staat en u de accu niet gebruikt, hoeft u deze accu maar 1 a 2 keer per maand een dag lang aan de druppellader te leggen. De levensduur van een Optima accu is maar liefst twee à drie keer langer dan die van een normale accu.