Biest op de juiste manier klaarmaken en verstrekken

Het juist klaarmaken en verstrekken van biest speelt een belangrijke rol bij een goede opname van biest. Bij het klaarmaken van biest moet er gekeken worden naar de kwaliteit en de temperatuur. Wanneer de biest de juiste kwaliteit heeft en op de juiste temperatuur is, draagt dit bij aan een betere weerstand van het kalf. Maar ook de hoeveelheid en timing van het voeren van biest is van belang. Meer weten over de kwaliteit? Lees meer over de kwaliteit van biest op onze kennispagina. 

 

Temperatuur biest

Biest moet, naast de juiste kwaliteit, ook op de juiste temperatuur zijn. De juiste temperatuur voor biest is rond de 40°C. Dit kunt u eenvoudig controleren met behulp van een melkthermometer.

Een goede temperatuur van de biest is van belang voor een goed slokdarmsleufreflex. Een kalf moet goed zuigen en speeksel met enzymen aanmaken en dit gebeurt niet bij een onjuiste temperatuur. Hierdoor wordt het slokdarmsleufreflex verstoord. Wanneer dit gebeurt, gaat de biest naar de pens en niet naar de lebmaag. De biest zal hier gaan rotten en dit heeft een negatief effect op de vertering en vervolgens ontstaat er gasvorming. Na enkele dagen volgt kleiachtige mest. Het aantal pensdrinkers onder de kalveren kan door middel van een goed biestmanagement verminderen.

Biest verstrekken aan het kalf

Omdat een kalf zonder antistoffen wordt geboren, is het belangrijk om zo snel mogelijk biest aan het kalf te geven. Het eerste uur na de geboorte neemt het kalf de meeste antistoffen op, verstrek de eerste gift biest daarom binnen deze periode. Wilt u meer informatie waarom biest zo belangrijk is in de eerste levensuren? Bekijk dan onze informatiepagina 'Wat is biest'.

 

Hoeveelheid biest

De gewenste hoeveelheid eerste gift biest is 2 tot 2,5 liter in het eerste uur. In dit eerste uur neemt het kalf de meeste antistoffen op en deze stoffen zijn enorm belangrijk voor het afweersysteem. Voor de beste opname van voldoende antistoffen is de gewenste hoeveelheid biest 4 liter in de eerste vier uur.

Na vier uur sluiten de openingen in de darmwand en neemt het kalf een stuk minder antistoffen op in de bloedbaan. Hoe langer u wacht met de eerste gift biest, hoe minder antistoffen er worden opgenomen. Dit heeft een negatief effect op het afweersysteem van het kalf. Tijdens de eerste vier uur van het kalf is het biestmanagement bepalend voor de gezondheid en het afweersysteem van uw toekomstige melkkoe! Met een goed afweersysteem heeft uw melkkoe minder last van ziektes en dit geeft uiteindelijk een beter rendement.

 

Biest verstrekken

Biest kunt u eenvoudig toedienen met behulp van een kalverdrinkfles. Zorg ervoor dat de fles goed schoon is. Met een Speedy Feeder kunt u de luchttoevoer aanpassen voor een gecontroleerde melkstroom. Is het kalf te zwak om zelf te drinken? Dan kunt u ook een sonde gebruiken om het dier van belangrijke voedingsstoffen te voorzien. De voorkeur gaat altijd uit naar een kalverdrinkfles, omdat de fles speekselvorming stimuleert en dit heeft een positief effect op de slokdarmsleufreflex.


Geef het kalf de eerste twee à drie dagen biest. Zodra het kalf fit is en zelfstandig kan drinken, kunt u de kalverdrinkfles vervangen voor een speenemmer. Na 2 à 3 dagen kunt u overgaan op het voeren van kunstmelk of koemelk. Door gebruik te maken van doorzichtige speenemmers kunt u gemakkelijk zien of uw kalf goed gedronken heeft.

 

Tip: Maak de kalverdrinkfles, speenemmers en melkgerei goed schoon na gebruik. Zo voorkomt u dat bacteriën in overgebleven resten melk gaan kiemen. Gekiemde bacteriën kunnen kalveren ziek maken en dit kunt u eenvoudig voorkomen met schoon materiaal.