Stap 1. De voorbereidingen

Kennisbank

Afrastering plaatsen:

Stap 1. De voorbereidingen

Stappenplan

Een omheining plaatsen, begint met een goed plan. Een goed plan is namelijk het halve werk! Voordat u fysiek aan het werk kunt, moet u een aantal zaken helder hebben.

Waar komt de afrastering?
Wat voor dieren komen er te staan?
Wilt u een permanente of verplaatsbare afrastering?

Waar komt de afrastering?

Maak een plattegrond van het oppervlak dat u wilt afrasteren. Noteer hierbij ook de afmetingen van de omheining. Hoeveel hoeken en dus hoekpalen heeft u nodig? En waar wilt u de poorten hebben?  

Voordat u materiaal gaat ophalen, denk dan na over wat u nog meer nodig heeft. Wat voor dieren komen in het weiland te staan? En wilt u graag een verplaatsbare of permanente omheining?

Veel gestelde vraag: Moet schrikdraad rond lopen?

Ja, schrikdraad van een omheining moet rond lopen. Dit komt omdat een stroomkring gesloten moet zijn. Wanneer de stroomkring onderbroken is, kan het stroom niet rond en werkt een elektrisch apparaat niet. Bij een omheining waarbij de stroomkring niet gesloten is, zal het schrikdraadapparaat niet werken. U kunt dit testen met een schrikdraadtester. Meer informatie? Bekijk dan onze informatiepagina aarding bij afrastering.

Diersoort

Het is belangrijk om in het achterhoofd te houden voor welke dieren u uw afrastering maakt. Dit is nodig om de juiste keuze te maken voor de materialen. Wilt u bijvoorbeeld een afrastering maken voor schapen? Dan heeft u minder lange palen nodig dan wanneer u een afrastering maakt voor koeien. Bij stap 4 leest u hier meer over. 

 

Permanente of verplaatsbare afrastering

Bij het kiezen van een geleider is het belangrijk om te weten of u een permanente of verplaatsbare afrastering wilt.

Verplaatsbare omheining

Een verplaatsbare afrastering wordt ook wel een tijdelijke of mobiele afrastering genoemd. De tijdelijke afrastering wordt vaak gebruikt om een groot perceel op te delen in kleinere stukken. Door kleinere stukken land aan te bieden aan dieren krijgt u een hoger rendement uit het gras. Voor paardenhouders kan het handig zijn om verschillende paarden uit elkaar te houden.

De tijdelijke afrastering bestaat uit weidepalen die u eenvoudig weer uit de grond haalt. Ook wordt er vaak een mobiel schrikdraadapparaat gebruikt.

Permanente omheining

Een permanente afrastering is een afrastering die jaren blijft staan, zonder dat u hier veel werk van heeft. Het is hierbij wel belangrijk dat u gebruik maakt van de juiste materialen. Vaak wordt bij een permanente afrastering gekozen voor glad draad. Dit type heeft een super geleiding en is erg sterk. Daarnaast is het belangrijk om goede en robuuste palen te gebruiken die een lange levensduur hebben. 

Stap 1. De voorbereidingen

Stap 2. Checklist materialen

Stap 3. Hoekpalen plaatsen

Stap 4. Tussenpalen plaatsen

Stap 5. Poorten & isolatoren plaatsen

Stap 6. Geleiders plaatsen

Stap 7. Schrikdraadapparaat aansluiten

Stap 8. Afrastering onderhouden

De Gallagher Line-Post plaatsen

1 product

Van hoog naar laag sorteren
per pagina