Biestmanagement

Kennisbank

Biestmanagement

Biest is de belangrijkste maal voor het kalf. Daarom is het enorm belangrijk om ervoor te zorgen dat biest van de koe de juiste kwaliteit heeft. Met een goed biestmanagement voorkomt u kalverdiarree en zelfs kalversterfte bij kalveren. Dit komt mede doordat biest bestaat uit de belangrijke antistoffen, immunoglobuline.

Naast een optimale start, draagt een goed biestmanagement ook bij aan de melkproductie en de algehele weerstand van uw latere melkkoe. Het biestmanagement bestaat uit de kwaliteit van de biest meten, eventueel aanvullen met colostrum, en de biest klaarmaken en verstrekken. Hoe doet u dat? Dat leest u hier!

Wat is biest?

De kwaliteit van biest

Biest klaarmaken en verstrekken

Biestmanagement, hoe doet u dat goed?

De belangrijkste maal voor een kalf is de eerste biest. Het is van belang om binnen het eerste levensuur van het kalf de biest van de moederkoe te voeren. Zorg daarom dat wanneer de koe is afgekalfd, dat ze kort hierna wordt gemolken.

Het is belangrijk de kwaliteit en de hoeveelheid van de biest te controleren, deze is niet altijd van voldoende kwaliteit en varieert per koe en per droogstandsperiode. De kwaliteit en hoeveelheid van de biest hebben invloed op het afweersysteem van het kalf. Dit komt doordat er belangrijke antistoffen in biest zitten. Wanneer het kalf onvoldoende antistoffen binnenkrijgt, kan het zichzelf niet beschermen tegen bacteriën en virussen. Een goed biestmanagement bestaat uit de 4 V’s:

  • Vlug: de eerste biest toedienen binnen een uur na het afkalven
  • Veel: in de eerste vier uur na het afkalven 4 liter biest
  • Vaak: de biest over meerdere voedingsbeurten verdelen
  • Vers: biest van goede kwaliteit verstrekken

Maar hoe weet u dan of de biest van voldoende kwaliteit is? Bekijk hiervoor onze kennispagina over biest kwaliteit.

Stappenplan biestmanagement:

1. Melk de pas afgekalfde koe en houd deze melk apart. Dit kunt u met behulp van een minimelker doen of door de biest op te vangen in een melkemmer.
2. Meet de biest met een refractometer.
3. Aan de hand van de resultaten van de refractometer bepaalt u de vervolgstappen:

  • Biest voeren
  • Biest aanvullen met colostrum 
  • Biest vervangen door colostrum 

4. Wanneer u de juiste biestkwaliteit heeft, zorgt u ervoor dat de biest op de juiste temperatuur is van 40°C.
5. Verstrek de biest met een kalverdrinkfles. Wanneer het kalf te zwak is om te drinken, gebruik dan een ingeefsonde.
6. Laat het kalf in het eerste uur van zijn leven 2 tot 2.5 liter biest drinken.
7. Laat het kalf in de eerste vier uur van zijn leven 4 liter biest drinken.
8. Laat het kalf de komende dagen, rond de 3 dagen, biest, transitiemelk of kunstmelk drinken uit een speenemmer

Tip: Om onder andere de hoeveelheid biest en de kwaliteit goed te monitoren, kunt u het kalf apart zetten van de koe.

18 producten

Van hoog naar laag sorteren
per pagina