Slepende melkziekte: Verschijnselen, oorzaak en behandeling

Slepende melkziekte is een ziekte die zowel bij koeien als schapen aan het begin van de lactatie voorkomt. Naast slepende melkziekte bestaat er ook gewone melkziekte. De namen lijken op elkaar, maar de ziektes hebben wel een duidelijk verschil. Bij slepende melkziekte treedt er een energietekort op en bij gewone melkziekte is er sprake van een calciumtekort.


Wanneer is er sprake van slepende melkziekte bij een koe?

Slepende melkziekte bij een koe, ook wel ketose genoemd, ontstaat na het afkalven. Na het afkalven neemt de koe te weinig voer op omdat zij te zwak is, maar ze produceert wel melk. Er gaat dus veel energie uit, maar er komt te weinig binnen. Met andere woorden: de opname van energie blijft achter bij de energiebehoefte. Dit noemen we ook wel een negatieve energiebalans. Energietekort is dus de oorzaak van ketose.

 

Gevolgen van het energietekort bij slepende melkziekte

Het energietekort dat optreedt bij de koe na het afkalven, gaat de koe zelf aanvullen door het eigen lichaamsvet af te breken. Tijdens dit proces worden zogenaamde ketonen gevormd, ook wel afvalstoffen genoemd. Door het energietekort is de koe zelf niet in staat om de ketonen af te breken. Het gevolg van energietekort: er ontstaat ketose/slepende melkziekte bij de koe.

 

De verschijnselen van slepende melkzieke bij een koe

Slepende melkziekte bij een koe is aan meerdere verschijnselen te herkennen. De belangrijkste verschijnselen zijn: een zichtbaar ziekte koe, slechte tot geen voeropname, een daling in de melkgift, stijve mest en sloomheid. Het kan zijn dat slepende melkziekte het gevolg van een ander probleem is, zoals uierontsteking, baarmoederontsteking of een klauwprobleem. Door deze problemen zal een koe minder snel en goed voer opnemen, waardoor er sneller een negatieve energiebalans ontstaat.

 

Behandeling slepende melkziekte bij een koe

Een koe met slepende melkziekte moet snel behandeld worden. Het energietekort, ook wel glucosetekort, kan met behulp van een infuus aangevuld worden. Daarnaast is propyleenglycol een uitstekende energiebron voor de koe. Eenvoudig toe te dienen via de bek met een drench gun. Propyleenglycol geeft energie, verbetert de energieopname, ondersteunt de leverfunctie en vergroot de weerstand. Pro-Keto is verkrijgbaar in 2 liter, 5 liter, 20 liter of 200 liter. 

 

Preventie van slepende melkziekte

Het rantsoen is in meerdere fases van groot belang bij de koe. Zo is het belangrijk voor nieuwmelkte koeien dat zij onbeperkt toegang hebben tot ruwvoer met een hoge kwaliteit. En de krachtvoer dient goed afgestemd te worden op de productie.

Daarnaast is het rantsoen in de droogstand van groot belang. Zo moeten koeien in de droogstand een goed rantsoen krijgen, maar mogen zij niet te vet worden.

Advies over slepende melkziekte bij BTN de Haas

Wilt u graag advies over de producten of de beste behandelmethode, dan bent u altijd welkom bij BTN de Haas! Onze specialisten van Land & Vee staan voor u klaar om uw vragen te beantwoorden en een advies te geven die bij uw eigen situatie past.