Toxines, een groot onderschat probleem

Iedere kuil en rundveevoeder bevat mycotoxines, de hoeveelheid en vorm varieert per voer en sommige toxines kun je zien maar lang niet alle zijn zichtbaar. De gevolgen voor toxines zijn niet altijd meetbaar en merkbaar maar toxines leiden zeker tot grote gezondheidsproblemen.

Wat zijn Mycotoxines?

Mycotoxines zijn gifstoffen die in het ruwvoer, het krachtvoer en de bijproducten van uw koeien kunnen zitten. In bijna alle kuilen zitten mycotoxines, echter varieert de hoeveelheid toxines die in de kuil zitten. Toxines worden geproduceerd door schimmels en gisten. Ze hebben niet altijd direct een heftig ziektebeeld tot gevolg bij koeien, toch kunnen toxines leiden tot grote gezondheidsproblemen bij rundvee. De teelt, het oogsten en het conserveren bepalen de hoeveelheid en variant toxines in uw kuil. 
Er bestaan verschillende mycotoxinen, tot wel 500 verschillende soorten, die in de kuil voor kunnen komen. Schimmels zoals Aspergillus, Penicillium en Fusarium kunnen die giftige stoffen produceren. Zo produceert Fusarium tijdens de teelt en opslag van het gewas de stoffen nivalenol (NIV), zeararlenon (ZEA) en deoxynivalenol (DON). 

Wat voor impact hebben toxines op de koeien?

Uit onderzoeken blijkt dat toxines direct invloed hebben op de voeropname, het immuunsysteem, de vruchtbaarheid en de vertering. Toxines hebben meer invloed op de gezondheid van de koeien dan men verwacht. De stof zeararlenon (ZEA) kan tot grote vruchtbaarheidsproblemen leiden bij melkvee. En de andere gifstoffen beïnvloeden het afweersysteem en de weerstand van een koe. Door een lagere weerstand en slechtere afweersysteem zijn uw koeien vatbaarder voor infecties en ziekten. Wat uiteindelijk grote gevolgen en hoge kosten met zich mee brengt.

Symptomen van koeien die last hebben van overmatige hoeveelheid toxines zijn verteringsproblemen, uierontsteking, klauwproblemen en gewrichtsontstekingen, verlaagde melkproductie, doffe koeien en onverklaarbare infecties.

Voorkomen van gezondheidsproblemen 

Voorkomen van problemen is beter dan het genezen van gevolgen. Met een toxinebinder van BTN de Haas bindt u toxines en overtollig ammoniak in de vertering. Dit zijn 100% natuurlijke en bewezen producten die zorgen dat de mycotoxines gebonden worden en deze onschadelijk zijn, hierdoor voorkomt u gezondheidsproblemen. Daarnaast zal de vertering beter verlopen en zal er een betere voer efficiëntie ervaren worden.


Veehouders die een toxinebinder voeren ervaren vaak dat de koeien het makkelijker doen en minder problemen hebben. De reactie die we vaak horen is; het kost toch niet zo veel en we hebben een stuk minder problemen!

Meer weten over toxines?

Wilt u meer informatie over toxines of weten wat een toxinebinder voor u kan betekenen? Neem dan contact op met Jacques. 

 

Meer weten over toxines?

Wilt u meer informatie over toxines of weten wat een toxinebinder voor u kan betekenen? Neem dan contact op met Jacques. 

Een vraag? Stel hem aan Jacques

Heeft u vragen naar aanleiding van dit kennisartikel, wilt u meer weten over ons mineralen assortiment of wilt u advies? Dan staat Jacques voor u klaar. Jacques is onze productspecialist op het gebied van mineralen en tevens onze melkveespecialist in de regio Drenthe. Hij staat u graag te woord om uw vragen te beantwoorden en u te voorzien van meer informatie op beide gebieden.

Voor vragen met betrekking tot ons mineralenassortiment en melkveeassortiment kunt u contact opnemen met Jacques via het telefoonnummer 050-541431, rechtstreeks via 06-81377861 of via J.Koops@btndehaas.nl.

Hij staat graag voor u klaar om u te woord te staan en u verder te helpen.