Wat kost gemiddeld een koe met Ketose?

Kennisbank

Wat kost gemiddeld een koe met Ketose?

Helaas komt een koe met ketose regelmatig voor. De afgelopen periode hebben wij diverse onderwerpen m.b.t. ketose en een negatieve energiebalans behandeld. U heeft kunnen lezen wat de diverse oorzaken van ketose zijn, hoe u de droge stof opname bij uw koe kunt verhogen, hoe een calcium tekort voorkomen kan worden, of een infuus de juiste behandeling is en wat het verschil is tussen glycerol en propyleenglycol. Daarnaast hebben wij u informatie gegeven over de producten Reviva en Pro-Keto van Farm-O-San.

Verklein de kans op ketose

Met behulp van Pro-Keto en Reviva van Farm-O-San verkleint u de kans op subklinische ketose en vergroot u de
energie-inname bij uw koeien. Dit is zeer belangrijk omdat subklinische ketose bijna onzichtbaar is en een negatief effect heeft op de melkproductie, de vruchtbaarheid en een mogelijke gedwongen afvoer van deze koeien veroorzaakt. Daarnaast hebben deze koeien een grotere kans op bijvoorbeeld mastitis, klauwproblemen en baarmoederontsteking. Uit cijfers blijkt dat in Nederland het risico op enige vorm van subklinische ketose gemiddeld 46% is, met een enorme spreiding per bedrijf.

Gemiddelde kosten van ketose per koe

Als bovenstaande factoren worden meegenomen, dan zijn de gemiddelde kosten van een koe met ketose hoog, namelijk € 141,- per geval, per jaar. Voor een bedrijf met 150 afkalvingen per jaar, een melkprijs van €41,75 per 100kg melk en 46% kans op subklinische ketose is dit dan een totale kostenpost van € 9.729,- per jaar.

Gebruik Pro-Keto en Reviva

Na het afkalven, moet de kans op een negatieve energiebalans zoveel mogelijk beperkt worden. Dit zal het risico op ketose verkleinen en de hoge kostenpost voorkomen. 

Met behulp van Reviva van Farm-O-San zorgt u voor een hogere voeropname de eerste dagen na het afkalven. Dit helpt bij het behouden van een goede conditiescore gedurende lactatie. Daarnaast kunt u Pro-Keto van Farm-O-San toedienen. Dit werkt ter preventie en dient tevens als behandeling van subklinische en klinische ketose.

Pro-Keto is verkrijgbaar in een 5 liter, 20 liter, 200 liter en 1000 kg verpakking. En Reviva koedrank is verkrijgbaar in een 7 kg en een 15 kg verpakking. U kunt er ook voor kiezen om één van de bundels te bestellen.