Aarding bij een elektrische afrastering

Kennisbank

Aarding bij een elektrische afrastering

Heeft u een elektrische afrastering? Dan zetten wij alles over aarding even voor u op een rijtje. Aarding is namelijk een belangrijk en onmisbaar onderdeel van een elektrische afrastering. Zonder een goede aarding werkt de elektrische afrastering niet.

Hoe werkt een elektrische afrastering?

Om te zorgen voor een goed werkende afrastering, is het belangrijk om eerst te weten hoe een elektrische afrastering werkt. Een elektrische afrastering is een doorlopende cirkel, ook wel kringloop genoemd. Via het schrikdraadapparaat komt het stroom vrij. Deze stroom loopt vervolgens via het draad. Zodra een dier de afrastering aanraakt, voelt deze een schok. De stroom loopt dan via het dier weer naar de grond, om vervolgens via de aardpennen terug te stromen naar het schrikdraadapparaat. Zo is de cirkel weer rond en compleet. Met een afrastering van Gallagher bent u verzekerd van kwaliteit.

Aardingsmateriaal

De aarding en het aardingsmateriaal zorgen voor een goede geleiding van de stroom en houden de kringloop van de stroom rond. Zonder aarding heeft u geen stroom meer op het einde van uw afrastering.
Aardingsmateriaal bestaat uit: aardpennen en grondkabels. De keuze voor een bepaald type aardpen en/of grondkabel is afhankelijk van de situatie en het schrikdraadapparaat. Hieronder staat beschreven welke lengte van de aardpen wordt aanbevolen voor welk type apparaat.

Batterij apparaat: lengte aardpen minimaal 0.5 meter.
Accu apparaat: lengte aardpen minimaal 1 meter.
Lichtnetapparaat: lengte aardpen minimaal 2 meter.

Aarding monteren

Het is belangrijk om de aarding op een goede manier te monteren. Om u te helpen hebben wij de benodigde stappen op een rijtje gezet.

Monteer de aarding met een aardpen of meerdere aardpennen. Bekijk de specificaties van uw schrikdraadapparaat om te bepalen hoeveel aardpennen u nodig bent.
Voor het plaatsten van een aardpen kunt u het beste een gat boren met een grondboor. Gaat u meerdere aardpennen plaatsen? Plaats dan de volgende aardpen op 3 meter afstand van de eerste. Het is belangrijk dat er een aardklem op de aardpen zit.
Verbind het schrikdraadapparaat met de eerste aardpen met behulp van een grondkabel.
De grondkabel en aardpen moeten minimaal 10 cm onder de grond zitten.
Maakt u gebruik van meerdere aardpennen? Verbind de eerste dan met de tweede, de tweede met derde etc.

Werkt uw schrikdraadapparaat niet?

Het komt wel eens voor dat een schrikdraadapparaat niet naar behoren werkt. Een oorzaak hiervan kan de aarding zijn. Dit kunt u eenvoudig testen door de volgende stappen te volgen.

Meet met behulp van een voltmeter of er op minimaal 100 meter afstand van het aardingsysteem meer dan 3000 V op het afrasteringsdraad staat.
Maak vervolgens kortsluiting op dezelfde plek door een ijzeren paal tegen het draad te zetten. Maak voldoende kortsluiting, zodat er nog maar 1000 V op de afrastering staat.
Meet vervolgens de spanning op het aardingsysteem. Is deze nu meer dan 300 V dan is de aarding onvoldoende. Dit kunt u oplossen door extra aardpennen te installeren.

12 producten

Van hoog naar laag sorteren
per pagina