Stap 1. De voorbereidingen

Een omheining plaatsen, begint met een goed plan. Een goed plan is namelijk het halve werk! Voordat u fysiek aan het werk kunt, moet u een aantal zaken helder hebben.

  • Waar komt de afrastering?
  • Wat voor dieren komen er te staan?
  • Wilt u een permanente of verplaatsbare afrastering?

Waar komt de afrastering?

Maak een plattegrond van het oppervlak dat u wilt afrasteren. Noteer hierbij ook de afmetingen van de omheining. Hoeveel hoeken en dus hoekpalen heeft u nodig? En waar wilt u de poorten hebben?  

 

Voordat u materiaal gaat ophalen, denk dan na over wat u nog meer nodig heeft. Wat voor dieren komen in het weiland te staan? En wilt u graag een verplaatsbare of permanente omheining?

 

Veel gestelde vraag: Moet schrikdraad rond lopen?   Klap uit voor meer informatie.

Ja, schrikdraad van een omheining moet rond lopen. Dit komt omdat een stroomkring gesloten moet zijn. Wanneer de stroomkring onderbroken is, kan het stroom niet rond en werkt een elektrisch apparaat niet. Bij een omheining waarbij de stroomkring niet gesloten is, zal het schrikdraadapparaat niet werken. U kunt dit testen met een schrikdraadtester. Meer informatie? Bekijk dan onze informatiepagina ‘Aarding bij een elektrische afrastering’.

 

Diersoort

Welk dier achter de omheining staat heeft invloed op de keuze van de geleider. Geschikte geleiders verschillen per diersoort:

  • Voor paarden raden wij aan om schriklint en schrikkoord te gebruiken. Schriklint en schrikkoord zijn goed zichtbaar.
  • Voor schapen, koeien, geiten en wild wordt veelal schrikdraad en staaldraad gebruikt, maar ook schrikkoord en schriklint.
  • Voor varkens raden wij sterk staaldraad aan.

Schrikdraad afrastering dieren

Permanente of verplaatsbare afrastering

Bij het kiezen van een geleider is het belangrijk om te weten of u een permanente of verplaatsbare afrastering wilt.


Verplaatsbare omheining

Een verplaatsbare afrastering wordt ook wel een tijdelijke of mobiele afrastering genoemd. De tijdelijke afrastering wordt vaak gebruikt om een groot perceel op te delen in kleinere stukken. Door kleinere stukken land aan te bieden aan dieren krijgt u een hoger rendement uit het gras. Voor paardenhouders kan het handig zijn om verschillende paarden uit elkaar te houden.

De tijdelijke afrastering bestaat uit weidepalen die u eenvoudig weer uit de grond haalt. Ook wordt er vaak een mobiel schrikdraadapparaat gebruikt. 


Permanente omheining

De permanente afrastering wilt u graag jaren hebben staan. De permanente omheining bestaat voornamelijk uit degelijke houten weidepalen. Voor een goede geleiding heeft u geleiders nodig met koperen metaaldraden. Deze draden hebben naast een betere geleiding ook nog een langere levensduur. Zo heeft u geen omkijken meer naar uw weide afrastering.

 

 

van 1

Foto-tabel  Lijst 

van 1

Foto-tabel  Lijst