Optimale hygiëne: de basis voor gezonde dieren en financiële resultaten

Het juist reinigen en ontsmetten van stallen en dierverblijven, daarover kunnen we 100 meningen en 100 ideeën vormen. Eén met ieder zijn eigen methode en manier, maar de basis blijft voor ons allemaal hetzelfde. Een schone, kiemvrije omgeving waarin onze dieren gezond zijn en gezond blijven. Een optimale gezondheid is de basis van een goede ronde en bepaalt mede onze financiële resultaten. Laten we nu specifiek ingaan op dat financiële aspect; aan de achterkant, het behalen van juiste financiële resultaten. Hebben we alles goed in de gaten en proberen we zo optimaal mogelijk te werken? Maar bekijk het nu eens aan de voorkant, door scherp te zijn op de kosten is de basis al gelegd.

Voorbereiding en inweken

Waarom zou er geld uitgegeven moeten worden aan hele dure reinigingsmiddelen en ontsmettingsmiddelen als er in de basis niet meer voordeel uit te halen is dan met goedkopere alternatieven? Inweken doen we in principe allemaal met middelen op basis van natriumhydroxide en daaraan toegevoegd een aantal hulpstoffen. Deze zorgen ervoor dat vetten losgeweekt worden en trekken diep in poreuze oppervlakten om zo het reinigen met (koud)water te vereenvoudigen.

Door het gebruik van een inweekmiddel worden hardnekkig vuil, vetten en eiwitten losgeweekt van de hokinrichting en wanden. Deze inweekmiddelen hebben de eigenschap om de zogenaamde "oppervlaktespanning" van water op te heffen en op deze manier diep in poriën van materialen te dringen. Reinigen we alleen met (hogedruk)water, dan blijft er altijd een laagje vuil achter waarin weer een voedingsbodem ligt voor ziektekiemen. Laat inweekmiddelen altijd minimaal een half uur hun werk doen alvorens te beginnen met het reinigen van de afdelingen. Een goede reinigingsfoam brengt een laag stevige schuim aan en blijft daardoor ook goed zitten op gladde wanden/hokinrichting. Na een half uur zie je aan de verkleuring dat het schuim al vuil heeft losgeweekt.

Verschillende ontsmettingsmiddelen

Ontsmetten doen we grofweg met 3 verschillende middelen, deze op basis van: 

  1. ontsmettingsmiddelen op basis van glutaaraldehyde. Deze inactiveren of doden de schadelijke micro-organismen zoals bacteriën, virussen en schimmels. Glutaaraldehyde kan enzymen in micro-organismen inactiveren. Enzymen zijn biologische katalysatoren die belangrijk zijn voor de stofwisseling en andere vitale functies van micro-organismen. Door deze enzymen uit te schakelen, verstoort glutaaraldehyde de normale biochemische processen van de micro-organismen.
  2. een ontsmettingsmiddel op basis van quaternaire ammoniumverbindingen. Deze werkt door micro-organismen te doden en oppervlakten te desinfecteren. Quaternaire ammoniumverbindingen, ook wel quats genoemd, zijn chemische stoffen die positief geladen stikstofatomen bevatten. Hier is een eenvoudige uitleg van; quats hebben een positieve lading, wat betekent dat ze aantrekkelijk zijn voor de negatief geladen celwanden van micro-organismen, zoals bacteriën en virussen. En celwand afbraak; wanneer het ontsmettingsmiddel met quats in contact komt met micro-organismen, hechten de positief geladen quats zich aan de celwanden van de organismen. Dit leidt tot verstoring en schade aan de celwandstructuur.
  3. middelen op basis van perazijnzuur. Dit heeft de eigenschap om zuurstofatomen aan de celwanden van ziektekiemen toe te voegen en ontzettend snel te oxideren. En op deze manier de celmembranen van ziekmakers afbreekt en dus uitstekend geschikt is voor gebruik i.c.m. laarzenreinigers en voetbaden en matten voor schoeiseldesinfectie. 
    Cleanavita reinigingsfoam en Hygiagold ontsmettingsmiddel
    Door het toevoegen van allerlei hulpstoffen, geurstoffen etc. wordt een middel luxer of minder luxe aangeboden in de markt, maar de werking zal altijd gelijk blijven. BTN de Haas heeft in samenwerking met moederbedrijf Vital Concept gewerkt aan een eigen lijn inweek- en ontsmettingsmiddelen; Cleanavita reinigingsfoam en Hygiagold ontsmettingsmiddel. Door gezamenlijk onze krachten te bundelen hebben we deze middelen goedkoop kunnen laten produceren en kunnen wij u deze met voordeel aanbieden. 


Maak de juiste keuze

Reinigingsmiddelen en ontsmettingsmiddelen: het is allemaal geen ingewikkelde materie als het gaat om de basis ontsmettingen van gebouwen, hokinrichtingen en transportmiddelen. Deze middelen werken over het algemeen allemaal op basis van dezelfde grondstoffen. Pas als er een acuut probleem is, bijvoorbeeld met wormen wat doorbroken moet worden kunt u met uw reinigingspartner op zoek gaan naar een specifiek product om deze te kunnen bestrijden. 

Let bij het maken van een keuze voor een bepaald middel vooral op de basis van welke grondstoffen deze gemaakt zijn en vergelijk deze met concurrerende middelen in de markt. Betaal niet meer dan nodig en profiteer van een perfect resultaat. 

 

Een vraag? Stel hem aan Lars 

Heeft u een vraag naar aanleiding van dit kennisartikel, wilt u advies of heeft u vragen over ons assortiment voor de varkenshouderij? Dan staat onze productspecialist Lars voor u klaar. Met ruim 20 jaar ervaring in de Nederlandse varkenshouderij is hij onze expert op dit gebied. 

Voor vragen met betrekking tot ons varkensassortiment kunt u contact opnemen met Lars via het telefoonnummer 050-5414311, rechtstreeks via 06-81377858 of via L.Wijntje@btndehaas.nl.

Hij staat klaar om u te woord te staan en u verder te helpen.