Mortellaro bij koeien

 
Mortellaro is een veelvoorkomende klauwaandoening bij koeien. De ziekte kan voor veel problemen en schade zorgen. Daarom is het van groot belang om Mortellaro te voorkomen door preventief te werk te gaan, tijdig te herkennen door observatie van de koeien en een goede behandeling na te streven.

Wat is de ziekte van Mortellaro?

De ziekte van Mortellaro is één van de klauwaandoeningen die kan voorkomen bij koeien. Het is een pijnlijke infectie die ontstaat door de Treponema-bacterie. U kunt de ziekte van Mortellaro herkennen aan een ontsteking van de klauwhuid. Deze ontsteking is vaak te vinden, daar waar de huid overgaat in het hoorn, achterop de klauw. De ontsteking is rood en aardbeiachtig. Voor de koe is het een zeer pijnlijke plek en het stinkt.

Herkennen van Mortellaro

Mortellaro is een pijnlijke infectie en zal zich vaak uiten in een kreupele koe. Een kreupele koe beweegt vaak minder, blijft langer liggen en zal de pijnlijke klauw ontlasten door het op te vangen met de andere klauwen. Een kreupele koe is ook eenvoudig te herkennen doordat zij minder aan het voerhek staat, als laatste in de melkstal komt of minder vaak tochtig is. Een goede en dagelijkse observatie van de koppel is daarom van groot belang.

Behandeling van Mortellaro

Heeft u Mortellaro geconstateerd bij uw koe? Dan is het van groot belang om te starten met de behandeling van Mortellaro. De behandeling kunt u op verschillende manieren uitvoeren.

Ten eerste is het belangrijk om de koe op de juiste wijze te bekappen. Na het bekappen dient de klauw goed droog en schoon gemaakt te worden en kunt u de klauw behandelen met een spray zoals Topro MicroDerm of Klausan. Met behulp van een Klausan 4-Stappenplan kunt u streven naar 73% huidherstel.

U kunt er ook voor kiezen om voor de behandeling van Mortellaro gebruik te maken van Hoof-fit gel van Intracare in combinatie met klauwtape of een klauwsok.

Voorkomen van Mortellaro

Het voorkomen van Mortellaro of andere klauwaandoeningen is van groot belang en kan op verschillende manieren.

  • Bekappen: het bekappen van de koeien is van groot belang voor de klauwgezondheid. Door bekappen worden klauwproblemen op tijd gesignaleerd.U kunt er ook voor kiezen om de koeien op een vast tijdstip te bekappen, bijvoorbeeld als u ze droogzet
  • Voetbad: Een voetbad is goed voor de klauwen, mits u deze op de juiste manier toepast en regelmatig inzet. Voor een voetbad heeft BTN de Haas diverse middelen in het assortiment. Daarnaast hebben wij ook formaline in het assortiment.
  • Huisvesting: Mest speelt een belangrijke rol bij Mortellaro en de besmetting van andere koeien. Het is belangrijk dat mest niet ophoopt en dat het verdwijnt in de kelder. Daarnaast is het belangrijk dat boxen schoon en droog zijn.
  • U kunt de klauwkwaliteit ook verhogen met behulp van de Topro HoofTop bolus. Dit is een mineraal dieetvoeder met o.a. zink, vitamine E en biotine. Dit draagt bij aan de klauwvorming, klauwverzorging en klauwkwaliteit.

Advies over producten?

Wilt u graag advies over producten met betrekking tot Mortellaro? U bent altijd welkom bij BTN de Haas. Onze specialisten van Land & Vee staan voor u klaar om uw vragen te beantwoorden en een advies te geven over de verschillende producten.

Producten 1-12 van 15

Van hoog naar laag sorteren
Pagina
per pagina