Slangen melkmachine

De slangen van de melkstal en melkrobot zijn belangrijke melkmachine onderdelen. De pulsatieslangen, melkslangen, robotslangen en duploslangen worden in de melkinstallatie dagelijks intensief gebruikt. Na verloop van tijd zal het intensieve gebruik zijn sporen achterlaten en gaan de slangen slijten. Voorkom problemen met de kwaliteit van de melk en voorkom bijvoorbeeld storingen door op tijd de melkmachine onderdelen te vervangen. 

Onderhoud aan uw melkmachine!

Om de melkmachine, melkstal of melkrobot, goed te laten werken, moeten alle onderdelen van het gehele systeem goed functioneren. Alle onderdelen zijn namelijk met elkaar verbonden. Belangrijke onderdelen zijn de slangen. Met goed onderhoud aan de verschillende slangen voorkomt u problemen:

  • Slecht functionerende slangen kunnen de melktijd verlengen.
  • Bij robots kunnen slecht functionerende slangen voor storingen zorgen.
  • Optimaal werkende melkmachine onderdelen dragen bij aan de uiergezondheid en melkprestaties.
  • In versleten slangen kunnen scheurtjes ontstaan waar vervolgens bacteriën zich in kunnen nestelen, met als gevolg een slechtere melkkwaliteit.

Verschillende soorten slangen

Bij de melkstal en melkrobot zijn verschillende soorten slangen te vinden. Ook slangen zijn melkmachine onderdelen die tijdig vervangen moeten worden. Bij de melkmachine vinden we pulsatieslangen, melkslangen en duploslangen, ook wel robotslangen genoemd.

 

Pulsatieslangen

De pulsatieslangen zijn belangrijk voor het vacuüm maken van de pulsatieruimte. Er zijn twee soorten pulsatieslangen:

  • Kort: De korte pulsatieslangen zijn te vinden tussen het luchtverdeelstuk van de melkklauw en de pulsatieruimte van de tepelbeker.
  • Lang: De lange pulsatieslang zit tussen de drukwisselaar en het luchtverdeelstuk van de melkklauw.

Melkslangen

De melkslangen zijn, samen met de tepelvoeringen, het enige onderdeel dat daadwerkelijk in aanraking komt met de melk. De melkslang zorgt ervoor dat de melk wegloopt vanaf het melkstel naar uiteindelijk de melktank. Er zijn twee soorten melkslangen:

  • Kort: De korte melkslang is te vinden tussen de tepelvoering en de melkklauw.
  • Lang: De lange melkslang bevindt zich tussen het melkverzamelgedeelte van de melkklauw en de melkleiding. Deze slang voert het melk vanaf het melkstel af naar de melkleiding.

Voordat het melk de melkleiding in gaat, gaat het door een buisfilter/melkfilter. De buisfilter voorkomt dat er vuil via de melkleiding in de melktank terecht komt. Toch is het belangrijk dat de melkslangen niet versleten zijn. In versleten slangen met scheurtjes kunnen bacteriën zich nestelen en dit heeft een nadelig effect op de melkkwaliteit.

 

Duploslang/robotslang

Een duploslang, ook wel robotslang genoemd, is een dubbele slang. Door 1 slang wordt de melk afgevoerd en door de andere slang wordt de luchtdruk geregeld. Het verschilt per melkrobot wat voor lengtes en diameters de slangen hebben.

Aan de duploslang zitten vervolgens de langere losse pulsatieslangen en melkslangen.

 

Materiaal slangen melkmachine

Pulsatieslangen, melkslangen en duploslangen/robotslangen worden gemaakt van verschillende materialen. De meest gangbare materialen zijn siliconen en rubber.

12 producten

Van hoog naar laag sorteren
per pagina