Schrikdraad weiland advies

Kennisbank

Schrikdraad weiland advies

Bij het plaatsen van een omheining is het belangrijk dat u de goede keuzes maakt, om vervolgens een degelijke en professionele afrastering neer te zetten. Een afrastering bestaat uit weidepalen, een schrikdraadapparaat, poorten en goede geleiders. De keuze voor een geleider lijkt eenvoudig. Maar wanneer u er wat dieper induikt, komt u er al snel achter dat er veel keuze is. Om de keuze voor een goede geleider te vergemakkelijken, helpen wij u graag met het delen van onze kennis. Bent u al een stap verder en toe aan het kiezen van een schrikdraadapparaat? Bekijk dan onze kennispagina over schrikdraadapparaten. Of bent u al toe aan het plaatsen van de omheining? Volg dan ons stappenplan om vlekkeloos aan het werk te gaan.

Goede geleiders afrastering

Bij het aanleggen van een afrastering zijn goede geleiders van groot belang! De geleiders zorgen ervoor dat het stroom goed door de afrastering wordt getransporteerd en uw dieren niet uitbreken.

Waar moet u naar kijken bij het kiezen van een goede geleider?

  • Permanente of verplaatsbare omheining
  • Met of zonder koperen metaaldraden
  • Welk diersoort staat er achter de afrastering
  • Welk soort geleider past bij u

Permanente of verplaatsbare afrastering

Bij het kiezen van een geleider is het belangrijk om te weten of u een permanente of verplaatsbare afrastering wilt. In onderstaande video's vertellen wij meer over deze twee soorten afrasteringen. 

Verplaatsbare omheining

Een verplaatsbare afrastering is een tijdelijke of mobiele afrastering. De tijdelijke afrastering wordt vaak gebruikt om een groot perceel op te delen in kleinere stukken. Door kleinere stukken land aan te bieden aan dieren krijgt u een hoger rendement uit het gras. Voor paardenhouders kan het handig zijn om verschillende paarden uit elkaar te houden.

De tijdelijke afrastering bestaat uit weidepalen die u eenvoudig weer uit de grond haalt. Ook wordt er vaak een mobiel schrikdraadapparaat gebruikt. 

Permanente omheining

De permanente afrastering wilt u graag jaren hebben staan. De permanente omheining bestaat voornamelijk uit degelijke houten weidepalen. Voor een goede geleiding heeft u geleiders nodig met koperen metaaldraden. Deze draden hebben naast een betere geleiding ook nog een lange levensduur. Zo heeft u geen omkijken meer naar uw weide afrastering.

Koperen metaaldraden

In alle geleiders worden RVS draden gebruikt. Het grote voordeel van RVS is dat dit materiaal roesten tegen gaat, maar het wel een elektrisch geleidingsvermogen heeft.

Naast RVS worden in sommige geleiders ook koperen metaaldraden gebruikt. Koper is een metaalsoort dat stroom erg goed geleidt. Draad, koord en lint met koperdraden hebben een lagere weerstand, ook wel ohm genoemd, dan geleiders zonder koperdraden. Op lange stukken omheining zorgen meerdere koperdraden in een geleider voor een goede geleiding van het stroom.

Ons advies voor het gebruik zonder/met koperdraden:

  • Bij een permanente omheining of langer dan 500 meter raden wij aan om stroomgeleiders met koperdraden te gebruiken.
  • Bij een tijdelijke omheining of korter dan 500 meter kunt u ook stroomgeleiders zonder koperdraden gebruiken. Voor de beste geleiding op korte stukken zal u toch moeten kiezen voor koperdraden.

Bij de keuze zonder of met koperdraden moet u er rekening mee houden dat elke onderbreking in de afrastering invloed heeft op de geleiding. Een onderbreking kan een isolator, poort of vergroeiing van bosjes etc. zijn. Hoe meer onderbrekingen, hoe minder goed de geleiding en dus de weerstand zal zijn.

 

Wat is de ohm Ω? 
Met de ohm Ω wordt de weerstand van het stroom aangegeven. Wanneer stroom goed geleid wordt, gaat de elektrische weerstand naar beneden. Het stroom gaat met een lage weerstand dus gemakkelijker door een geleider heen. Hierdoor heeft de geleider een beter effect op het dier. Hoe lager de weerstand en dus de ohm Ω, hoe beter het stroom door het draad, lint of koord wordt geleid.

Diersoort

Welk dier achter de omheining staat heeft invloed op de keuze van de geleider. 

Geschikte geleiders verschillen per diersoort:

  • Voor paarden raden wij aan om schriklint en schrikkoord te gebruiken. Schriklint en schrikkoord zijn goed zichtbaar.
  • Voor schapen, koeien, geiten en wild wordt veelal schrikdraad en staaldraad gebruikt, maar ook schrikkoord en schriklint.
  • Voor varkens raden wij sterk staaldraad aan.

Verschillende soorten geleiders

U weet nu waarschijnlijk wat voor afrastering u wilt plaatsen, of uw voorkeur uitgaat naar met of zonder koperen metaaldraden en welke dieren u wilt afrasteren. Toch heeft u altijd nog de keuze uit meerdere soorten geleiders voor hetzelfde doel. Bij BTN de Haas hebben wij vier soorten geleiders in het assortiment: schrikdraad, schriklint, schrikkoord en staaldraad. Voor het afrasteren van schapen kunt u ook schapennet gebruiken.

Schrikdraad

De naam zegt het al, schrikdraad is een dun afrasterdraad. Dit draad wordt voornamelijk gebruikt bij omheiningen voor koeien en schapen. Het draad kan eenvoudig worden binnengehaald in de winter.

Schriklint

Schriklint wordt vaak gebruikt voor paarden, omdat lint goed zichtbaar is voor dieren. Afrasterlint is namelijk een stuk breder dan andere geleiders. De gangbare breedtes van lint zijn 12.5 mm, 20 mm en 40 mm. Daarnaast is lint een goede keuze voor paarden, omdat het snel breekt. Paarden zijn vluchtdieren die vooruit vluchten. Mochten paarden door het lint breken, dan zijn de verwondingen zo minimaal mogelijk in vergelijking met andere geleiders.

Schrikkoord

Schrikkoord is een breder alternatief voor schrikdraad. Het koord bestaat uit kunststof draden met daarin RVS draden en afhankelijk van uw keuze met koperdraden. Het voordeel van schrikkoord is dat het ook goed zichtbaar is voor dieren.

Staaldraad

Naast schrikdraad bestaat er ook draad dat alleen bestaat uit metaal, dit is staaldraad. Dit soort draad wordt ook wel glad draad genoemd. Het stevige draad is geheel gemaakt van RVS staal en gaat dus roesten tegen. Doordat het afrasteringsdraad geheel van staal is, geleidt het stroom erg goed.

Producten 1-36 van 61

Van hoog naar laag sorteren
Pagina
per pagina