Heeft uw koe de optimale body condition score?

Kennisbank

Heeft uw koe de optimale body condition score?

In eerdere teksten hebben we u informatie gegeven over ketose en een negatieve energiebalans tijdens en na het afkalven. Om te voorkomen dat er een negatieve energiebalans ontstaat, moet de overgang van droogstand naar lactatie goed verlopen. Daarnaast is het van groot belang dat uw koe een goede body condition score heeft.

Wat is een body condition score?

De body condition score, ook wel conditiescore genoemd, is een score die u geeft voor de conditie van uw koe. De gewenste conditiescore rond afkalven ligt tussen de 3.0 en 3.5. Heeft u een moderne Holstein koe? Dan ligt de score eerder rond de 3.0.

Uitleg scores

Een koe met een lagere score van 1 of 2 heeft een matige conditie of is te dun. Hierdoor heeft zij te weinig lichaamsreserve voor een hoge melkproductie en zal het melkvetpercentage ook laag zijn.
Een koe met een hoge score 4 of 5 is te vet en zal een lagere voeropname hebben na het afkalven. Een negatieve energiebalans na het afkalven is voor deze dieren groter.

Verloop conditiescore

Tijdens de eerste twee à drie maanden van de lactatie is het normaal dat de conditiescore lager wordt als gevolg van een negatieve energiebalans. De conditiescore mag echter niet lager dan 1 of hoger dan 2 worden. Tijdens het tweede deel van de lactatie herstelt de conditiescore weer. Hier bestaat echter het risico dat deze te hoog wordt, waardoor de conditiescore bij het afkalven groter is dan 3.5.

Te hoge score? Gebruik Pro-Keto!

Bij een te hoge score en dus vette koeien wordt er meer lichaamsvet gemobiliseerd waardoor ze extra gevoelig zijn voor het ontwikkelen van klinische of subklinische ketose. Gebruik Pro-Keto van Farm-O-San ter preventie en behandeling en voorkom de kans op subklinische en klinische ketose.

Voor de juiste toedieningen geeft u 2 maal daags 100-125ml per koe, gedurende 3 tot 6 weken na het afkalven. Bij klinische ketose geeft u 2 maal daags 250ml. Pro-Keto is verkrijgbaar in een 5 liter, 20 liter, 200 liter en 1000 kg verpakking. 

Conditiescore poster van Farm-O-San 

Om de conditiescore van uw koe en/of veestapel te bepalen kunt u gebruik maken van de handige conditiescore poster van Farm-O-San. Hier staan een vijftal koeien met verschillende scores op.
Om de score te bepalen kijkt men naar een drietal punten:

  • De ruggengraat
  • De uiteinden van de dwarsuitsteeksels van de lendenwervels
  • De holte onder de staart en uitsteeksels heup- en zitbeenderen
  • Bekijk wel goed in welke lactatiestadium de koe zit, zoals hierboven besproken.